OptiStudent Benelux Finale

Sien Vander Beken als Winnaar en de Internationale Finale in Boedapest

Met trots delen wij het spannende nieuws over de OptiStudent Benelux Finale, waarbij Sien Vander Beken als winnaar uit de bus is gekomen! Als vertegenwoordigster van de Hogeschool Odisee in Brussel heeft Sien met haar onderzoek en innovatieve ideeën indruk gemaakt op de jury. Ze zal nu deelnemen aan de internationale finale in Boedapest in september 2023. Laten we wat meer te weten komen over Sien en haar opmerkelijke prestatie!

Sien is een laatstejaarsstudente in de opleiding Oogzorg aan de Hogeschool Odisee in Brussel. Haar fascinatie voor de contactlensindustrie ontstond tijdens het bijwonen van het Nederlands Contactlens Congres (NCC). Om haar kennis op dit gebied verder te ontwikkelen, besloot ze stage te lopen bij Visser Contactlenzen in Nederland en haar onderzoek binnen dit vakgebied uit te voeren. Gedurende haar stage heeft Sien gesproken met experts uit de contactlensindustrie om inzicht te krijgen in de uitdagingen waarmee zij te maken hebben.


''Haar fascinatie voor de contactlensindustrie ontstond tijdens het bijwonen van het Nederlands Contactlens Congres (NCC).''

Tijdens deze gesprekken werd het duidelijk dat een van de problemen waar de industrie momenteel mee te maken heeft, drop-outs zijn als gevolg van slechte compliance. Dit bracht Sien op het idee om zich te richten op het verbeteren van de begeleiding van lensdragers bij het dragen en onderhouden van hun lenzen.

De achtergrond van Sien's onderzoek benadrukt het feit dat contactlenzen een populair alternatief zijn voor een bril. Helaas krijgen niet alle dragers de juiste voorlichting over het juiste gebruik en onderhoud van lenzen. Zelfs wanneer duidelijke richtlijnen worden verstrekt, vergeten veel dragers deze of houden ze zich er bewust niet aan. Het gevolg hiervan is dat gebruikers hun lenzen vaak onderbreken vanwege ongemak, zonder zich ervan bewust te zijn dat dit ongemak meestal wordt veroorzaakt door hun eigen gedrag.


De achtergrond van Sien's onderzoek benadrukt het feit dat contactlenzen een populair alternatief zijn voor een bril.

Het onderzoek van Sien richt zich specifiek op zachte contactlenzen en de verzorgingsinstructies die lensdragers moeten volgen. Het doel van haar onderzoek was om een antwoord te vinden op de vraag: "Hoe kunnen contactlensspecialisten lensdragers beter begeleiden bij het dragen en onderhouden van hun contactlenzen, rekening houdend met de meest voorkomende valkuilen in lensverzorging en naleving?"

Het onderzoek van Sien heeft enkele belangrijke conclusies opgeleverd met betrekking tot lensverzorging en naleving. Hoewel het misschien niet realistisch is om perfect nalevingsgedrag te bereiken bij elke lensgebruiker, ongeacht waar ze hun lenzen kopen, is het essentieel om meer aandacht te besteden aan lenszorg en de naleving.

Een van de belangrijkste redenen waarom naleving momenteel laag is, is omdat de gevolgen van niet-naleving vaak niet ernstig genoeg worden ervaren door lensgebruikers. Hierdoor vergeten ze de richtlijnen of houden ze zich er bewust niet aan. Om een grotere naleving te bereiken, moeten nieuwe methoden worden ontwikkeld via verschillende media om lensgebruikers continu bewust te maken van het belang van lensverzorging.


''Een van de belangrijkste redenen waarom naleving momenteel laag is, is omdat de gevolgen van niet-naleving vaak niet ernstig genoeg worden ervaren door lensgebruikers.''

Een oplossing die Sien heeft voorgesteld, is het ontwikkelen van een app die lensgebruikers kan begeleiden bij hun dagelijkse lensroutine. Een dergelijke app kan herinneringen sturen voor het reinigen van lenshouders, het wrijven van de lenzen en andere belangrijke onderhouds- en veiligheidsvoorschriften. Dit zou lensgebruikers kunnen aanmoedigen om beter de instructies op te volgen en hun lenzen op een veilige en hygiënische manier te dragen.

Het onderzoek van Sien benadrukt het belang van het zorgen voor onze ogen en het juist onderhouden van contactlenzen. Door bewustzijn te creëren en innovatieve hulpmiddelen zoals apps te gebruiken, kunnen we streven naar een betere naleving en lensverzorging, waardoor de gezondheid en het comfort van lensgebruikers worden bevorderd.

We feliciteren Sien nogmaals met haar overwinning in de OptiStudent Benelux Finale en wensen haar veel succes tijdens de internationale finale in Boedapest in september 2023. 
 

More Blog Posts
Related posts