Even wennen

Ik herinner me dat ik zelf voor het eerst lenzen ging dragen. Dat was in de 2e klas van de middelbare school en ik ging echt geen bril dragen (vond ik stom). Ik wilde lenzen. Mijn ouders kenden mij toen al best goed en hebben gedacht: ''We geven haar eerst die lenzen dan komt die bril voor erbij daarna wel.'' En zo geschiedde.

Wel heb ik kort spijt gehad van mijn eigen standvastigheid, want het leren inzetten en uithalen viel me zwaar tegen. Ik heb echt een aantal keer gedacht: waarom wilde ik dit ook alweer? Maar ook hier hielp mijn standvastigheid me en uiteindelijk kan ik nu, vele jaren later, mijn lenzen inzetten. Bij wijze van spreken, met mijn ogen dicht en twee vingers in de neus (hygiëne?).

‘’Het leren inzetten en uithalen van contactlenzen viel me zwaar tegen.’’


Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende hulpmiddelen om dit makkelijker te maken. Als ik terug denk wist ik eigenlijk niet zo goed waar ik aan begon. Er was geen YouTube of social media waar ik dingen op kon zoeken of filmpjes kon kijken (of door het algoritme automatisch krijg voorgeschoteld). Ik had nog nooit een lens gezien, laat staan vastgehouden.v

Ook had ik er nog nooit over nagedacht hoe dat ding in mijn oog zou moeten komen. En ook hier hebben wij tegenwoordig een prachtige interactieve video voor (klik op de onderstaande button). Welke niet alleen helpt met hoe je je lens moet inzetten en uithalen, maar ook rekening houd met daglenzen of herbruikbare lenzen, linkshandig of rechtshandig, lange nagels of korte nagels en verschillenden camera posities. Zoiets had mijn leven toen een stuk makkelijker gemaakt.

Daarna moest ik gaan wennen. Een klassiek schema van 2 uur per dag om mee te beginnen en iedere dag twee uur erbij. We hebben het hier over hydrogel maandlenzen, want van siliconen hydrogel en het gemak van daglenzen had nog niemand gehoord.

Hoe doen we dat tegenwoordig? Laten we nieuwe dragers nog opbouwen of is dat door de huidige materialen niet meer nodig? Ik denk dat de meningen er erg over verdeeld zijn. Is er een goed en slecht?

''De nieuwe ineractieve video van CooperVision had mijn leven een stuk makkelijker gemaakt.''

In een artikel van Professor James Wolfssohn, gepubliceerd in Contact Lens and Anterior Eye 45, 2022 met de titel: Fast versus gradual adaptation of soft monthly contact lenses in neophyte wearers heeft hier naar gekeken. Er zijn twee maandlenzen vergeleken (een hydrogel en een siliconen hydrogel) en beide groepen zijn verdeelt in snelle adaptatie (direct de lenzen 10 uur aan een stuk dragen) en geleidelijke adaptatie (1e dag 4 uur, iedere dag 2 uur erbij tot een maximum van 10 uur). 

De conclusie is dat er geen voordeel is van langzaam opbouwen van de draagtijd ten opzichte van de lenzen direct de gehele dag te dragen. Je zou het ook kunnen veranderen in: er is geen goed of slecht, maar misschien nog beter moeten we dit wel omdraaien en juist in ons voordeel gebruiken. Om potentiële lensdragers ervan te overtuigen om te starten met het dragen van lenzen, je kunt ze immers gelijk de hele dag dragen (lees van genieten).

Misschien hoort ‘even wennen’ daarmee wat betreft de zachte lenzen binnenkort wel tot het verleden en zien nog meer mensen de voordelen van contactlenzen niet persé in plaats van, maar zeker ook naast hun bril.


Floortje Fischer de Brabander, Professional Affairs Manager BeNeLux
 

Mocht je interesse hebben kan je altijd  een aanvraag doen voor training bij jou in de winkel:

Ook geven wij regelmatig workshops bij ons op kantoor, wel is het hiervoor nodig om je vooraf in te schrijven: 

Of volg een Webinar of een e-learning:

 

More Blog Posts