Digitale oogvermoeidheid

Smartphones, computerschermen, e-readers, smartwatches - Amerikanen bezitten gemiddeld 4 digitale apparaten en gebruiken die 60 uur per week volgens een onderzoek van The Nielsen Company uit 2014.

Het langdurige, dagelijkse gebruik kan leiden tot digitale oogvermoeidheid, last hebben van het oog en verstoord zicht dat optreedt na gebruik van 2 uur of langer van digitale apparaten. De meest voorkomende en hinderlijke symptomen van digitale oogvermoeidheid zijn vermoeidheid en droogheid.1

Bijna 70% van de volwassenen in de Verenigde Staten meldde dat ze last hebben van symptomen van overbelasting van het oog door digitale apparaten.2 Volwassenen in hun twintiger jaren worden het ergst getroffen, en daarvan meldde 73% symptomen.3

Vermoeidheid en droogheid

Hoewel het aantal uren dat iemand digitale apparaten gebruikt, zeker wel een rol speelt (30% van de Amerikaanse volwassenen gebruikt meer dan 9 uur per dag digitale apparaten!3), kunnen het soort scherm en het wisselen van apparaten voor veel gebruikers ook een probleem vormen. Weerspiegelingen en schitteringen kunnen er, bijvoorbeeld, voor zorgen dat gebruikers hun ogen half dichtknijpen of deels sluiten om het ongemak te verminderen.

Schitteringen, weerspiegelingen en wisselende helderheid kunnen leiden tot problemen die uiteindelijk bijdragen aan een instabiele traanfilm en droge ogen. Het is aangetoond dat geconcentreerd gebruik van een computerscherm leidt tot minder vaak knipperen met de ogen, waardoor de normale verspreiding van tranen wordt verstoord en het hoornvlies steeds meer wordt blootgesteld.4

Maar niet alleen het aantal keren dat met de ogen wordt geknipperd, doet ertoe. Of het ooglid helemaal wordt gesloten tijdens het knipperen is ook van invloed op de stabiliteit van de traanfilm. Bij het niet geheel sluiten van het ooglid tijdens het knipperen wordt niet alleen het oogoppervlak niet voldoende bedekt, maar daardoor kan de gezichtsscherpte ook afnemen en wazig zicht veroorzaken.4

Lenzendragers ervaren dit veel acuter als droogheid dan brildragers.3 Wel 85% van de lenzendragers die digitale apparaten gebruiken, hebben van minstens één aan droogheid gerelateerd symptoom last, in vergelijking met 71% van mensen zonder lenzen.2

Omdat 90% van de consumenten niet met hun oogzorgspecialist praat over het last krijgen van hun ogen als ze digitale apparaten hebben gebruikt, gaan velen ervan uit dat er niets aan gedaan kan worden. Dit is het moment om een gesprek aan te gaan met klanten. Een aantal belangrijke vragen over levensstijl die gesteld moeten worden, zijn:

  • welke soorten digitale apparaten (smartphone, tablet, laptop, etc.) gebruikt u?
  • Hoeveel uur per dag gebruikt u uw digitale apparaten?
  • Hoe voelen uw ogen als u lange tijd op een digitaal apparaat hebt gekeken of na een lange dag waarin u digitale apparaten hebt gebruikt?

Sommige oogzorgspecialisten pakken digitale oogvermoeidheid aan met gedragsadviezen, zoals vaker met de ogen knipperen, regelmatig korte pauzes van het digitale scherm om naar voorwerpen in de verte te kijken, de digitale tekst vergroten of de afstand tot het scherm aanpassen. Dit soort advies lijkt echter maar beperkt succes te hebben vanwege de mogelijke onhandigheid ervan in veel situaties of de vergeetachtigheid van de patiënt.

Sommige oogzorgspecialisten bieden producten aan, maar ook hierbij gaat het slechts om gedeeltelijke oplossingen. Dergelijke producten zijn, bijvoorbeeld, schermfilters, computerbrillen of contactlenzen waarmee aan droogheid gerelateerde symptomen worden aangepakt. Voor lenzendragers kan digitale oogvermoeidheid een teken zijn dat het tijd is voor ander lensmateriaal, optisch ontwerp en/of lensverzorgingsproducten, dus een goed gesprek met patiënten kan helpen om de juiste volgende koers te bepalen.

 

1 Meyer D, Huenink S, Rickert P, Kollbaum P, Chamberlain P. Symptoms associated with eye fatigue in soft contact lens wearers. Artikel gepresenteerd op: Annual Meeting of the American Academy of Optometry; Oktober 2015; New Orleans, LA, VS.

 2 Hall L, Coles-Brennan C. Digital eye strain: more screen time = more digital eye strain. Contact Lens Spectrum. 2015;30:38-40.

 3 Keeping up with ocular fatigue in the digital era [Clinical Education]. Contact Lens Spectrum. 2016;31:3-10.

 4 Portello JK, Rosenfield M, Chu CA. Blink rate, incomplete blinks and computer vision syndrome. Optom Vis Sci. 2013;90(5):482-487.