Als je al contactlenzen draagt: gefeliciteerd!

Op basis van je ervaringsniveau willen we je de weg wijzen naar de informatie die je nodig hebt. Ga van start door op een van de onderstaande knoppen te klikken.

 

Hantering
Reiniging en onderhoud
Tips voor comfort

 

Opwaarderen
Veranderingen in het gezichtsvermogen
Nieuwe technologie

 

Nieuwe drager

Wat je moet weten voor het dragen en onderhouden van contactlenzen

Als je op het punt staat om je eerste contactlenzen te krijgen of net bent begonnen met het dragen ervan: ze zullen je goed bevallen.

Zoals bij elke nieuwe ervaring kan het even duren voordat je gewend bent aan het dragen van contactlenzen. Maar al snel zal het dragen en onderhouden van je contactlenzen net zo eenvoudig en routinematig lijken als het poetsen van je tanden.

Volg de instructies van je specialist en ontdek meer geweldige informatie via de onderstaande links.

Hoe je contactlenzen inbrengt

Zoals voor de meeste nieuwe dragers geldt; het inbrengen van je contactlenzen maakt je waarschijnlijk een beetje zenuwachtig. Maak je geen zorgen, dat is normaal. Maar je zult versteld staan hoe eenvoudig het is en hoe snel je eraan gewend raakt.

Als je je contactlenzen wilt inbrengen, zorg er dan voor dat je voor een spiegel staat/zit met de volgende artikelen bij de hand:

 • Olievrije zeep om je handen te wassen
 • Een pluisvrije handdoek om je handen te drogen – contactlenzen kunnen aan natte vingers blijven plakken

Als je herbruikbare contactlenzen draagt die ‘s nachts moeten worden gereinigd en bewaard, hebt je ook het volgende nodig:

 • Contactlensvloeistof voor het reinigen en desinfecteren van je lenzen – gebruik geen handzeep of kraan- of flessenwater om contactlenzen te reinigen.
  Onthoud: Water en contactlenzen gaan niet samen. Je mag je contactlenzen nooit in water reinigen of bewaren.

Volg deze eenvoudige stappen om je contactlenzen in te brengen …

 

Houd beide ogen open terwijl je elke contactlens inbrengt.

Stap

1

Was en droog altijd eerst je handen.

Was je handen altijd met olievrije zeep om ziektekiemen uit je contactlenzen en ogen te houden. Droog je handen met een pluisvrije handdoek voordat je je contactlenzen hanteert.

Stap

2

Houd je lens voorzichtig op de punt van je wijsvinger

Zorg ervoor dat je lens naar boven toe buigt, zoals een kom. Er zouden geen scheuren of krassen zichtbaar mogen zijn.

 

 

Begin elke keer met dezelfde kant. Omdat je linker- en rechteroog verschillend zijn, zijn je linker- en rechtercontactlenzen dat ook. Begin altijd met hetzelfde oog om te voorkomen dat je per ongeluk de lenzen omwisselt.

Stap

3

Plaats de lens op je oog

Plaats de middelvinger van dezelfde hand dicht bij je onderste wimpers en trek het onderste ooglid naar beneden. Gebruik de wijsvinger of middelvinger van de andere hand om het bovenste ooglid op te tillen. Plaats de lens op het oog.

Stap

4

Het is in een oogwenk gedaan!

Laat de oogleden voorzichtig los en knipper. De lens wordt automatisch gecentreerd. Als alles er goed uitziet en goed aanvoelt, bent je klaar. Herhaal de stappen nu met je tweede lens!

Het plaatsen van je contactlenzen zou niet fysiek oncomfortabel moeten zijn. Als je tijdens het inbrengen pijn ondervindt, is het mogelijk dat er een stof- of vuildeeltje op je lens zit of dat hij bekrast of gescheurd is. Verwijder de lens, reinig en desinfecteer hem met contactlensoplossing en inspecteer hem zorgvuldig voordat je het opnieuw probeert. Als je nog steeds ongemak ervaart, neem dan contact op met je oogspecialist.

 

Hoe je contactlenzen verwijdert 

Net zoals het plaatsen van je contactlenzen, kan het verwijderen ervan in het begin ietwat onnatuurlijk aanvoelen. Maar net als tientallen miljoenen andere lensdragers, van kinderen tot senioren, krijg je het met wat oefening snel onder de knie. Neem gewoon de tijd en ontspan. Je kunt het.

Of je je lenzen nu in- of uitdoet, je moet altijd voor een spiegel staan met de volgende artikelen binnen handbereik:

 • Olievrije zeep om je handen te wassen
 • Een pluisvrije handdoek om je handen te drogen – contactlenzen kunnen aan natte vingers blijven plakken

Als je herbruikbare contactlenzen draagt die ‘s nachts moeten worden gereinigd en bewaard, hebt je ook het volgende nodig:

 • Contactlensvloeistof voor het reinigen en desinfecteren van je lenzen – gebruik geen handzeep of kraan- of flessenwater om contactlenzen te reinigen.
  Onthoud: Water en contactlenzen gaan niet samen. Je mag je contactlenzen nooit in water reinigen of bewaren.
 • Lenshouder voor het opbergen van je lenzen

Volg deze eenvoudige stappen om je contactlenzen te verwijderen …

 

Maak er een gewoonte van om je lenzen in dezelfde volgorde te verwijderen als waarin je ze hebt ingebracht om te voorkomen dat je je linker- en rechterlenzen door elkaar haalt.

Stap

1

Was en droog je handen

Was je handen altijd met olievrije zeep om ziektekiemen uit je contactlenzen en ogen te houden. Droog je handen met een pluisvrije handdoek voordat je je contactlenzen hanteert.

Stap

2

Kijk omhoog en houd je ogen wijd open

Houd je hoofd stil, maar kijk omhoog met je ogen. Kijk omhoog en schuif de lens naar het onderste deel (wit) van het oog met behulp van je wijsvinger.

Stap

3

Knijp de lens zachtjes los

Knijp de lens voorzichtig tussen je duim en wijsvinger. Verwijder de lens. Doe het met zachte hand zodat je de lens niet beschadigt.

Stap

4

Weggooien of reinigen

Als je dagelenzen draagt, kunt je de lenzen na het verwijderen weggooien in de afvalbak. Als je lenzen draagt die meerdere keren worden gedragen voordat ze vervangen worden – tweewekelijks of maandelijks, afhankelijk van het door je oogspecialist aanbevolen vervangingsschema, reinig en bewaar ze dan volgens de bij je contactlensvloeistof geleverde instructies. Meer informatie over het reinigen en desinfecteren van lenzen vindt je hier.

 

Reinigen en onderhouden van contactlenzen

Als je daglenzen draagt, hoeft je je geen zorgen te maken over reiniging of desinfectering: Elke keer dat je contactlenzen inbrengt, betreft het een schoon nieuw paar.

Dragers van tweewekelijkse en maandelijkse lenzen hebben wat meer werk te doen: heel belangrijk, maar ook heel eenvoudig!

Volg met elke lens iedere keer deze eenvoudige stappen wanneer je ze verwijdert en volg ook zorgvuldig de instructies die bij je alles-in-één-vloeistof worden geleverd.

Stap

1

Na het verwijderen van de lens, plaats je hem in de palm van je hand en knijpt je verse contactlensvloeistof op de lens. De instructies bij je vloeistof geven aan hoeveel druppels je moet gebruiken.

Stap

2

Gebruik je andere wijsvinger om de lens voorzichtig rond te wrijven in deze oplossing, en volg opnieuw de instructies bij de vloeistof.

Stap

3

Plaats de lens in je contactlenshouder, bedek hem met nog wat verse vloeistof en sluit de houder. We maken je erop attent dat er niet teveel vloeistof  mag worden bijgevuld in de houder. Als je je lenzen niet draagt, houd ze dan bedekt met vloeistof in je houder. De vloeistofinstructies geven aan hoe lang ze moeten weken voordat ze veilig zijn gedesinfecteerd.

Spoel je contactlenzen nooit af met waterstofperoxide contactlensvloeistof en zorg dat deze vloeistoffen nooit in je ogen komen. Klik hier voor meer informatie over het juiste gebruik van waterstofperoxide contactlensvloeistof.

Meer tips voor lensonderhoud

Hanteer je contactlenzen voorzichtig. Ze zijn zacht en kunnen scheuren, dus zorg ervoor dat ze niet in aanraking komen met je vingernagels of sieraden. Als een lens scheurt, gooi hem dan weg.

Gebruik alleen verse contactlensvloeistof om je lenzen te reinigen en te bewaren. Dit minimaliseert het risico dat ziektekiemen en andere verontreinigingen op je lenzen terechtkomen. Gebruik nooit kraanwater, flessenwater, eerder gebruikte oplossing of speeksel. Er mag niet teveel vloeistof worden bijgevuld in de lenshouder.

Elke keer dat je je lenzen eruit haalt om te dragen, spoelt je je houder uit met lensvloeistof. Laat de hoes open en ondersteboven liggen op een schone, droge plaats. Zorg ervoor dat je je lenshouder regelmatig vervangt, zoals aanbevolen door de fabrikant.

Denk er altijd aan om je contactlenzen te dragen volgens het door je specialist voorgeschreven schema – langer dragen dan waarvoor ze gemaakt zijn, kan slecht zijn voor je ogen. Als je vragen hebt over je schema of een ander aspect van contactlensonderhoud, is je oogspecialist je beste bron van advies.

Alles over comfort

Zoals bij elke nieuwe ervaring kan het dragen van contactlenzen aanvankelijk een beetje “anders” of onwennig aanvoelen. Maar je zult versteld staan hoe snel je eraan zult wennen. Er is wat geduld voor nodig, maar binnen een paar dagen vergeet je mogelijk zelfs dat je contactlenzen draagt.

Contactlenzen van CooperVision verhogen het draagcomfort met hun zachte materialen en innovatieve lensontwerpen.

U kunt altijd onze pagina met veelgestelde vragen bezoeken om een aantal van de meest voorkomende vragen en antwoorden over contactlenzen te lezen. Toch volgen hier alvast enkele geweldige tips om het comfort optimaal te houden:

 • Plan regelmatige opvolgingsbezoeken met je oogspecialist (ECP) voor blijvend gezond en comfortabel draagcomfort.
 • Houd je strikt aan het vervangingsschema dat je oogspecialist aanbeveelt. Als je daglenzen draagt, gebruik ze dan niet opnieuw.
 • Draag je contactlenzen niet te lang. Vermijd overmatige draaguren bovenop de normale draagtijd die je oogspecialist aanbeveelt, en draag de lenzen niet 's nachts tijdens het slapen, tenzij dit door je oogspecialist is voorgeschreven.
 • Bevochtigings-/smeerdruppels kunnen nuttig zijn wanneer de omgeving droog is (lage vochtigheid, vooral in oververhitte ruimtes tijdens de winter). Neem contact op met je oogspecialist voordat je het product gebruikt.
 • Neem tijdens langdurig gebruik van digitale apparaten regelmatig korte pauzes. Als je je concentreert op een computerscherm of draagbaar apparaat, kan je knippersnelheid afnemen, waardoor de lens tijdelijk droog wordt.
 • Doe je lenzen in voordat je lotions, crèmes of oogmake-up gebruikt.
 • Als je herbruikbare contactlenzen draagt (bijv. voor maandelijkse of tweewekelijkse vervanging), houd je dan strikt aan het aanbevolen onderhoud voor desinfectie en aan procedures omtrent reinigingsvloeistof.

Als je lenzen onprettig of irriterend aanvoelen, of als je zicht niet duidelijk is, praat dan met je oogspecialist om de hulp te krijgen die je nodig hebt.

Voordelen voor je levensstijl

Hoe kunnen contactlenzen van CooperVision je levensstijl verbeteren? We bieden een breed scala aan producten die aan vrijwel elke zichtcorrectiebehoefte kunnen voldoen en je helpen om zonnig te leven. Van sport tot reizen tot digitale apparaten: onze contactlenzen bieden de vrijheid, het comfort en het gemak, ongeacht je levensstijl.