Je bent pas uitgeleerd als al je vingers even lang zijn!

Iedere ochtend voer ik dezelfde discussie met mijn kinderen: waarom moeten kinderen toch iedere dag naar school? Daarbij geef ik iedere ochtend hetzelfde antwoord: “je bent pas uitgeleerd als je vingers even lang zijn!'' Dit is een Duits spreekwoord.

Er is altijd wel een reden om jezelf op kennisgebied te blijven verrijken. Dit hoeft niet altijd te maken te hebben met je beroep. Dit kan ook zijn op het gebied van kunst, cultuur, reizen, etc. Het is dus ook niet altijd verbonden aan een ‘schoolse’ omgeving.

Toen we in de coronapandemie terecht kwamen is scholing wel in een stroomversnelling gekomen, misschien wel in een wildwaterbaan. Massaal volgden we webinars, e-learnings en online magazines werden ontzettend veel gelezen. Dit had niet alleen te maken met het behalen van accreditatiepunten, maar ook met een behoefte om ‘bij’ te blijven en in contact te blijven met je beroep, een passie en met elkaar. Omdat het toen even niet anders kon en we inmiddels niet altijd anders willen.
 

‘’Er is altijd wel een reden om jezelf op kennisgebied te blijven verrijken.’’

CooperVision is ook op deze trein gesprongen door continue te blijven investeren in ons e-learning platform. Inmiddels vind je daar niet alleen e-learning modules, maar kun je ook webinars terugkijken en zijn er interessante items in de bibliotheek. Neem er eens een kijkje: 

Ook de overheid stimuleert om te blijven ontwikkelen om diverse redenen: Veranderende arbeidsmarkt en tekort aan arbeidskrachten.

In de optieksector is goed personeel schaars en dus niet gemakkelijk te vinden. Maar ook veranderingen in de maatschappij. Toen ik begon met werken in de optieksector was het nog heel gewoon om de afspraken voor refracties, contactlensaanpassingen en controles in een papieren agenda te plannen. Wel met potlood en een gummetje, want dat maakte verplaatsen gemakkelijker. Nu hebben we vrijwel allemaal een smartphone met een digitale agenda, die we soms zelfs delen met anderen zodat we weten wie wanneer waar is. Zo ook in de optiek. Het gedrag van consumenten verandert. Zij willen ’s avonds op de bank een contactlenscontrole in kunnen plannen, zodat je er de volgende dag niet aan hoeft te denken om te bellen voor die afspraak.

Het aantal uren dat een potentiële drager denkt de lenzen te willen gaan dragen is een makkelijk begin voor het informatiegesprek. Wil iemand een volledige dag lenzen gaan dragen, ook wanneer hij of zij deze gaat afwisselen met een bril zijn silicone hydrogel lenzen aan te bevelen. Deze lenzen laten voldoende zuurstof door.

In geval van hogere sterktes, torische of multifocale ontwerpen zijn lenzen vaak dikker, het is dan ook relevant om in functie van de draagtijd een bewuste keuze te maken tussen hydrogel materiaal of silicone hydrogel materiaal. Leg dit verschil ook uit aan de klant. Gezondheid op lange termijn is belangrijk net zoals comfort en gemak. Vandaag de dag beschikken we over materialen die een draagtijd van 14 tot 16 u per dag perfect mogelijk maken.

Gezondheid op lange termijn betekent ook dat we geen veranderingen waarnemen in de cornea als gevolg van zuurstoftekort. Eventuele veranderingen zijn goed te monitoren met de topograaf. Een nieuwe klant die al zachte lenzen draagt, hoef je dus niet automatisch te vragen om later terug te komen met de bril op om een betrouwbare meting te kunnen uitvoeren.

‘’Tegenwoordig wil de consument ’s avonds op de bank een contactlenscontrole in kunnen plannen.’’

Een andere reden van de overheid is internationale invloed. Door moderne technologie en samenwerking is ook het doen van wetenschappelijk onderzoek makkelijker geworden. Neem bijvoorbeeld het artikel van Muntz et al. Extended screen time and dry eye in youth. CLAE 2022;45.

Een onderzoek naar het knippergedrag bij jongeren uitgevoerd in Australië bij een gaming conventie. Tussen de auteurs staat ook professor James Wolffsohn verbonden aan Aston University te Birmingham. Een mooi voorbeeld van internationale samenwerking binnen ons vakgebied.
Een combinatie tussen het jezelf blijven ontwikkelen, vanuit het comfort van je eigen huis met internationaal gerenommeerde sprekers is iets wat bijna te mooi klinkt om waar te zijn. Het sluit perfect aan bij de wens om te blijven ontwikkelen, maar ook de wens van gemak dat we in zoveel dingen tegenwoordig zoeken.

Heeft u 5 maart al in de agenda staan? Op deze dag kunt u deelnemen aan Virtual Perspectives. Inmiddels alweer de derde editie van dit online evenement. Met een gevulde agenda (agenda_vp23_0.pdf (coopervision.nl)) en een line-up van internationale sprekers over verschillende onderwerpen binnen de contactlenzen. Een perfecte gelegenheid om nieuwe kennis op te doen in goed gezelschap van vele contactlensspecialisten en optometristen uit binnen- en buitenland. Inschrijven kan via: 

Natuurlijk blijft er ook nog altijd de behoefte bestaan om elkaar te ontmoeten.Gelukkig staat daarvoor ook alweer een mooi evenement op de kalender, namelijk het OVN congres op 13 maart in 1931 (nabij Brabant hallen) te ’s Hertogenbosch. Zien wij u daar?

Tot dan!

 

Floortje Fischer de Brabander, Professional Affairs Manager BeNeLux

Wil je reageren op deze column, stuur gerust een mail: ffischerdebrabander@coopervision.nl
 

Mocht je interesse hebben kan je altijd  een aanvraag doen voor training bij jou in de winkel:

Ook geven wij regelmatig workshops bij ons op kantoor, wel is het hiervoor nodig om je vooraf in te schrijven: 

Of volg een Webinar of een e-learning:

 

More Blog Posts