Speel in op ‘klachten’ van drogere ogen en lenzen in de maand augustus

De maand Augustus is dé zomermaand bij uitstek, ook al ligt de langste dag alweer achter ons de zon laat zich van zijn beste kant zien. Bij de maand Augustus schieten de volgende dingen direct in mijn gedachten. Warmte, Zon, Vakantie.

‘’Warmte, zon en vakantie’’

De maand Augustus dankt zijn naam aan Keizer Augustus. De opvolger van Keizer Julius Caesar in het romeinse rijk (ca. 27 v.Chr.). De romeinen waren zich zo’n 2.000 jaar geleden al bewust van de kracht van de zon. Zo verloren de romeinen de slag bij Syracuse door het gebruik van een zonnespiegel van brons waarmee de vloot in brand werd gestoken. Ook ontwikkelden zij sauna’s en badhuizen die werden verwarmd door de zon en gebruikte ze al kassen om gewassen in verbouwen.

De zon is dus al eeuwen een dankbare bron van warmte en licht. Deze warmte en licht kunnen ook nadelig werken, zeker als je lenzen draagt. Naarmate het weer warmer wordt stijgen in de praktijk vaak ook de ‘klachten’ van drogere ogen en lenzen. Kijk in de zomer maanden eens kritisch naar de traanfilm. Hoe is de BUT, de traanmeniscus en corneale staining?  Ook kan het goed zijn dat door de warmte (en gebruik van bijvoorbeeld zonnebrandcrème) lenzen sneller vervuiling vertonen. Speel in op deze ‘klachten’ door bijvoorbeeld een upgrade in materiaal of lenstype te bespreken. Wellicht is de klant nu met ‘Warmte, Zon en Vakantie’ wel beter geholpen met daglenzen?
 

''Wellicht is de klant met daglenzen beter geholpen''

Daarnaast straalt de zon natuurlijk niet alleen maar zichtbaar licht uit, maar ook de voor ons onzichtbare UV straling. Iedereen is zich inmiddels denk ik wel bewust van de nadelige gevolgen die dit kan hebben op de huid, maar is iedereen zich ook bewust welke nadelige gevolgen er specifiek voor het oog zijn? Cataract en LMD (leeftijdsgebonden macula degeneratie) zijn hiervan wel de bekendste twee, maar is een klant zich hier ook van bewust? Ook dit is weer een mooie kans om als oogzorgspecialist te laten zien waar je goed in bent! Informeer de klant, leg uit dat er ook lenzen zijn met een UV filter als ze deze nog niet dragen, maar vergeet niet dat dit geen vervanging is voor een zonnebril. Deze blijft nodig om de weefsels van het oog die niet bedekt worden door de contactlens en ook de kwetsbare huid rondom de ogen te beschermen (gelijk een mooie mogelijkheid tot bij verkoop). Het UV filter in de lenzen geeft een extra bescherming van licht dat langs een zonnebril valt en de kwetsbare structuren aan de binnenkant van het oog.

Warmte en zon is besproken, nu nog vakantie! Misschien ben je al aan het nagenieten, zit je er middenin of kijk je er nog naar uit. Hoe dan ook rust uit, ontspan en geniet ervan!Mocht je interesse hebben kan je altijd  een aanvraag doen voor training bij jou in de winkel:

Ook geven wij regelmatig workshops bij ons op kantoor, wel is het hiervoor nodig om je vooraf in te schrijven: 

Of volg een Webinar of een e-learning:


Floortje Fischer de Brabander, Professional Services Manager BeNeLux