Het aanmeten van torische lenzen

Na April doet wat hij wil zijn we inmiddels al ruimschoots aanbeland in de maand mei. We zeggen weleens “in Mei leggen alle vogels een ei” maar hoe heeft dit raakvlakken met ogen en contactlenzen hoor ik jullie als lezer denken.

Als ik terugdenk aan de tijd die ik in een contactlenspraktijk heb gewerkt heb ik regelmatig de uitleg gegeven aan klanten met een cornea astigmatisme dat hun oog niet mooi rond was, maar ei-vormig; dus in de ene richting boller dan in de richting haaks hierop. Eigenlijk is dit wat we in de praktijk veel tegen komen, maar hoe vaak ik heb gehoord dat iemand moeilijke ogen had omdat ze astigmatisme hebben kan ik niet tellen.

Aan astigmatisme hangt het stigma dat dit bijzonder en moeilijk zou zijn en wellicht was dit, laten we zeggen 20 jaar geleden ook wel een beetje het geval. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten torische lenzen met verschillende mogelijkheden in cylinder sterkte en as richting dat het bijna moeilijk kiezen is.

‘’Aan astigmatisme hangt het stigma dat dit bijzonder en moeilijk zou zijn.’’

Het aanmeten van torische lenzen is lang niet meer zo moeilijk als 20 jaar geleden, niet alleen vanwege dat eerder genoemde sterktebereik, maar ook door de technische vooruitgang die deze specifieke groep lenzen de afgelopen jaren hebben geboekt. Door de veel betere stabiliteit bijvoorbeeld is het uiteindelijke zicht voor de klant veel stabieler. Daarnaast zijn deze lenzen veel voorspelbaarder geworden in hun gedrag op het oog. Ondanks dat dit ook bij klanten met een lage cylinder zeker een betere visus kan opleveren ten opzichte van sferische lenzen zien wij nog steeds dat er relatief weinig lenzen worden besteld met de laagste cylinder.

''Het aanmeten van torische lenzen is lang niet meer zo moeilijk als 20 jaar geleden''

Als we iets beter kijken naar de torische varianten  Avaira toric, Biofinity toric en MyDay toric hebben deze allemaal hetzelfde stabilisatie systeem. Wij noemen dat  ‘Optimised Toric Lensgeometry’ dit uitgebalanceerde ontwerp wat zich inmiddels ruim heeft bewezen maakt het ook nog eens makkelijk om te switchen tussen de genoemde maandlenzen en daglens. Ideaal met de zomermaanden die weer voor de deur staan en waarin we allemaal massaal weer buiten gaan sporten, naar festivals of op een terrasje zitten en niet te vergeten op vakantie! Allemaal activiteiten waarbij het zomaar makkelijk kan zijn om een keer daglenzen te gebruiken, ook voor klanten met astigmatisme.

Als u nog vragen heeft over astigmatisme willen wij u daar uiteraard ondersteuning in bieden.

Mocht je interesse hebben kan je altijd  een aanvraag doen voor training bij jou in de winkel:

Ook geven wij regelmatig workshops bij ons op kantoor, wel is het hiervoor nodig om je vooraf in te schrijven: 

Of volg een Webinar of een e-learning:


Floortje Fischer de Brabander, Professional Services Manager BeNeLux