my lens life
FAQ's

Voor jou gecreëerd door CooperVision®

Heb je vragen?

Lees hieronder een aantal veelgestelde vragen voor meer advies en informatie.

Zijn contactlensen een gezonde manier om mijn zicht te corrigeren?

Als contactlenzen correct worden gehanteerd, gedragen en verzorgd, zoals beschreven door je contactlensspecialist, zijn ze een effectieve manier om aan je behoeften op het gebied van zichtcorrectie te voldoen. Contactlenzen zijn steriel in hun originele verpakking. Door je lenzen goed te reinigen, en ze op de correcte manier in te zetten en uit te doen (en te bewaren voor maandlenzen), kan je ervoor zorgen dat je een leven lang plezier hebt van je contactlenzen, of je nu bijziend of verziend bent, astigmatisme of presbyopie hebt.

Waarom is het belangrijk je contactlenzen niet in aanraking te laten komen met water?

Je moet altijd je handen wassen met water en ze grondig afdrogen voordat je contactlenzen aanraakt, maar je moet voorkomen dat er water in contact komt met de contactlenzen zelf. Kleine micro-organismen kunnen in leidingwater aanwezig zijn en mogelijk ernstige ooginfecties veroorzaken. Dezelfde organismen kunnen ook overleven in zwembaden, sauna's, bubbelbaden en de zee. De veiligste manier om een ooginfectie in deze situaties te voorkomen, is door helemaal geen contactlenzen te dragen - een zwembril op sterkte is overal verkrijgbaar. Vermijd alle wateractiviteiten met contactlenzen, draag een veiligheidsbril en raadpleeg je opticien over het gebruik van contactlenzen bij watersporten.

Is het moeilijk om met contactlenzen om te gaan?

Zoals met alles, geldt; "Oefening baart kunst." Onze handleiding kan je stap voor stap ondersteunen bij de eerste stappen van het omgaan met je lenzen. Vraag het een ervaren contactlensdrager en hij zal je vertellen dat het inzetten en uithalen van je lenzen heel snel heel makkelijk wordt.

Kan een contactlens kwijt raken in mijn oog?

Nee. Het oog is ‘afgesloten’ door een doorlopend membraan, het bindvlies genaamd, dat zich uitstrekt van onder uw oogleden tot aan de rand van uw hoornvlies. Dit betekent dat zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat een contactlens verschoven is, hij niet achter je oog kan geraken.

Ik heb last van droge ogen. Heeft dit invloed op mijn contactlenzen?

Klachten van droge ogen komen vrij vaak voor en mensen kunnen daar op verschillende manieren last van hebben.
Soms kan het dragen van contactlenzen tegen het einde van de dag uitdagender worden, omdat je ogen dan wat droger kunnen zijn. Je opticien zal het contactlensmateriaal en -vloeistof hebben geselecteerd om je te helpen het meeste comfort uit je lenzen te halen.

Kan ik contactlenzen dragen als ik last heb van allergieen?

Sommige mensen vinden dat contactlenzen kunnen helpen bij veel voorkomende symptomen van seizoensgebonden allergieën, zoals hooikoorts. Dit komt omdat ze helpen voorkomen dat de deeltjes die daarvoor zorgen, het oogoppervlak bereiken. De beste contactlenzen voor mensen met hooikoorts zijn daglenzen, want je begint elke dag met een nieuwe, schone lens.

Hoe oud moet ik zijn om contactlenzen te kunnen dragen?

Het is niet ongebruikelijk dat kinderen een bril dragen, maar ze staan vaak in de weg bij normale dagelijkse activiteiten. Studies hebben aangetoond dat kinderen vanaf acht jaar baat kunnen hebben bij contactlenzen en er verrassend goed mee kunnen omgaan. Ideale lenzen voor kinderen zijn daglenzen, omdat ze elke dag kunnen beginnen met een schoon, fris paar lenzen en ze de gezondste manier zijn om contactlenzen te dragen.

Moet ik mijn routine veranderen als ik make-up draag?

Zet je contactlenzen in voordat je je oogcrème of make-up aanbrengt en haal ze eruit voordat je je make-up verwijdert of je gezicht reinigt.

Wat gebeurt er als ik een lens kwijt raak of beschadig?

Draag nooit een beschadigde lens, omdat dit oncomfortabel kan aanvoelen. Bovendien is het risico op infecties hoger. Pak gewoon een nieuwe lens

Kan ik lenzen dragen in het vliegtuig?

De droge atmosfeer in een vliegtuigcabine kan ervoor zorgen dat je contactlenzen droog aanvoelen. Op langere vluchten kan je ook in slaap vallen. Neem je bril en een paar reservecontactlenzen in je handbagage mee om jezelf de mogelijkheid te geven je lenzen uit te doen. Omdat je je geen zorgen hoeft te maken over vloeistof of doosjes, zijn daglenzen ideaal voor op reis.

Waarom lijkt het buiten helderder als ik mijn contactlenzen draag?

Zonder reflecties van je bril bereikt meer licht je ogen en kan het helderder aanvoelen. Zonnebrillen maken je ogen comfortabeler en met contactlenzen kan je veel verschillende zonnebrillen dragen.

Wat moet ik doen als ik per ongeluk met mijn lenzen in heb geslapen?

Probeer uw lenzen pas uit te doen als u ongeveer 30 minuten wakker bent. Dit geeft je traanfilm de kans om je lenzen los te maken, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn. Je kunt oogdruppels voor contactlenzen gebruiken om de lens te helpen smeren voordat je ze uit doet. Als je contactlenzen moeilijk uit te krijgen zijn, vraag dan advies aan je opticien. Als je na het slapen met je lenzen een significante roodheid, pijn of ongemak ervaart die niet weg gaat na het uitdoen van je lenzen, ga dan onmiddellijk naar je oogspecialist en vraag hem om advies.

Ik draag mijn daglenzen maar een paar uur per keer. Kan ik ze bewaren om later nog een keer te dragen?

Je moet daglenzen na elke keer dragen weggooien, ook al is dit pas na een paar uur. Gebruik voor elke keer een frisse nieuwe lens, want je kunt er zeker van zijn dat deze hygiënischer is en het risico op infectie of complicaties vermindert.

Hoe vaak moet ik mijn lenshouder vervangen?

Contactlenshouders die worden gebruikt voor het bewaren van herbruikbare contactlenzen zijn een belangrijke boosdoener wanneer een contactlensdrager een ooginfectie ontwikkelt. Soms kunnen deze ooginfecties erg ernstig zijn, dus het is belangrijk om de contactlenshouder zeer schoon te houden. Het huidige advies stelt voor om de houder met een verse oplossing te spoelen en deze met de bovenkant naar beneden aan de lucht te laten drogen op een schone tissue wanneer deze niet wordt gebruikt, en de houder elke maand te vervangen.

Ik draag mijn maandlenzen maar een paar keer per maand. Kan ik ze 2 maanden lang dragen?

Maandlenzen moet je een maand na opening weggooien. Daglenzen kunnen zeer zuinig en hygiënisch zijn en uiteindelijk erg handig als je maar een paar keer per maand lenzen draagt.

Kan ik een ander merk vloeistof kiezen?

Je opticien zal je een vloeistof hebben geadviseerd die het beste past bij zowel je contactlenzen als je ogen. We raden af om een ander merk vloeistof te kiezen zonder met je opticien te overleggen.

Heb je vragen?

Lees hieronder een aantal veelgestelde
vragen voor meer advies en informatie.