Als u dit aan het lezen bent, overweegt u waarschijnlijk om voor het eerst contactlenzen te gaan dragen.

U vraagt zich misschien ook af of er zaken zijn waar u zich van bewust moet zijn voordat u uw bril inruilt voor contactlenzen.

Dat is niet meer dan logisch! Laten we daarom eens verschillende vragen over dit onderwerp de revue passeren en beantwoorden door feiten van fictie te scheiden.

Zijn contactlenzen beter dan een bril?

In de meeste gevallen ligt dat helemaal aan uw eigen voorkeuren. Als u het verschil vergelijkt tussen contactlenzen en een bril, hoeft u het ene niet helemaal te negeren ten koste van het andere. Veel mensen kiezen ervoor om hun contactlenzen op bepaalde uren te dragen, bijvoorbeeld op school of op het werk, en later hun bril weer op te doen. U kunt ook voor meer variatie gaan door de ene dag contactlenzen te dragen en de andere een bril.

Is het lastig om contactlenzen schoon te maken?

U zult erachter komen dat uw contactlenzen schoonmaken niet veel meer tijd kost dan uw bril schoonmaken. Zorg er dan wel voor dat u steriele lenzenvloeistof gebruikt en geen kraanwater. In het water uit uw badkamer kan aanslag zitten die zich op uw contactlenzen kan ophopen. En dat wilt u absoluut niet.

En wat nog belangrijker is: neem uw contactlenzen nooit in uw mond of spuug erop om ze schoon te maken. De kans is groot dat u ze dan juist vervuilt met bacteriën.

Als u ze 's avonds helemaal niet wilt schoonmaken, overweeg dan daglenzen. Deze contactlenzen draagt u gewoon de hele dag en daarna gooit u ze weg. Dan hoeft u ze ook niet elke dag schoon te maken.

Zijn contactlenzen gevaarlijk?

Miljoenen mensen dragen elke dag op een veilige manier contactlenzen. Sommige nieuwe lenzendragers maken zich er zorgen over dat hun lenzen achter hun ogen kunnen schuiven. Wees gerust, dat kan niet. Uw bindvlies, de doorzichtige laag aan de buitenkant van uw oog, voorkomt dat.

U moet zich er echter wel van bewust zijn dat contactlenzen medische hulpmiddelen zijn. Ze kunnen alleen worden voorgeschreven en afgegeven door een gediplomeerde opticien.  Mensen hebben letsel aan hun ogen opgelopen door het dragen van modelenzen, zoals “Halloween”-contactlenzen.

Make-up en contactlenzen: moet ik een van de twee laten schieten?

Make-up en contactlenzen kunnen in harmonie samen als u voorzichtig bent met het gebruik van beide. Het helpt om eerst uw contactlenzen in te zetten. U wilt niet dat oliën en andere stoffen van de make-up op uw contactlenzen terechtkomen.

Daarom moet u altijd eerst uw handen wassen voordat u met uw contactlenzen in de weer gaat. Gebruik ook geen zwaar geparfumeerde zeep met vochtinbrengende middelen.  Als u dat wel doet, geeft u misschien ongewenste stoffen aan uw contactlenzen af.

Dit zijn een aantal algemene zaken waar nieuwe lenzendragers soms over nadenken voordat ze overstappen op contactlenzen. Bespreek vragen met uw oogzorgspecialist, want iedereen heeft weer andere vragen.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles