Je hebt misschien weleens gehoord dat torische contactlenzen zijn voor astigmatisme, maar wat zijn ze en waarom helpen ze? We gaan eens doornemen hoe je contactlenzen moet indoen en hoe ze werken, evenals waar je rekening mee moet houden als jij denkt dat je ze nodig hebt.

Wat zijn torische contactlenzen?

Een torische lens is een contactlens met een bepaalde vorm. Standaard lenzen zijn sferisch: denk maar aan een plak van de zijkant van een strandbal.

Een torus daarentegen is een geometrische vorm die eruitziet als een donut. Een torische lens heeft de vorm van een plak van de zijkant van die donut.

De vorm van torische contactlenzen zorgt voor verschillende refractiesterktes in verticale en horizontale richting. De refractiesterkte wordt geleidelijk aan sterker of zwakker als je met je lens beweegt.

Contactlenzen voor astigmatisme

Torische contactlenzen corrigeren problemen met astigmatisme als gevolg van een andere kromming van het hoornvlies of de lens in je oog (dat wordt ook normaal astigmatisme, cornea-astigmatisme of lenticulair astigmatisme genoemd).

In deze gevallen is het hoornvlies of de lens zo gekromd dat de lichtbreking (refractie) in je oog tussen de verticale en horizontale vlakken verschilt. Dat zorgt voor wazig zicht en moeite hebben met kleine details onderscheiden. Soms lijken verticale lijnen te kantelen.

Het vermogen van torische contactlenzen om voor verschillende refractiesterktes in verticale en horizontale richting te zorgen pakt deze specifieke afwijking die astigmatisme veroorzaakt, aan.

Torische contactlenzen kiezen

Torische contactlenzen moeten, net als alle andere contactlenzen, worden voorgeschreven door je specialist, die de lenzen kan kiezen die geschikt zijn voor jouw zicht en aangemeten zijn voor jouw ogen. Bespreek het met je specialist als je denkt dat je contactlenzen nodig hebt voor astigmatisme of andere gezichtsproblemen.

Er zijn nog een aantal belangrijke zaken waarmee je rekening moet houden:

  • Pasvorm is vooral van cruciaal belang voor torische contactlenzen
  • Aangezien torische contactlenzen een bepaalde richting hebben, moeten ze op de juiste manier op het oog blijven zitten. Fabrikanten ontwerpen torische contactlenzen met elementen waardoor lenzen op hun plek blijven, zoals:
    • Dunne en dikke vlakken
    • Afgevlakte lens, waarbij een stukje aan de onderkant van de lens is weggehaald
    • Ballast, waarbij de lens iets dikker of zwaarder is

Dat betekent dat het aanmeten van de contactlenzen zelfs nog belangrijker is dan anders. Torische contactlenzen hebben een middenas, net als de evenaar op de aarde, waardoor je zichtlijn scherp blijft. Als je lenzen niet goed zijn aangemeten en verschuiven, dan beïnvloedt dat de gezichtsscherpte.

Verschillende soorten torische contactlenzen

Met torische contactlenzen kunnen ook andere visuele correcties worden gedaan. Ze zijn verkrijgbaar met allerlei draagschema's. Je hebt de keuze uit torische daglenzen en andere torische maandlenzen. Er zijn zelfs torische kleurlenzen.

Er zijn ook zachte en harde torische contactlenzen. Harde lenzen blijven beter op hun plek, maar er is ook een langere aanpassingstijd voor nodig. Bovendien kunnen ze droger en kwetsbaarder zijn. Zachte torische contactlenzen zijn prettiger en gemakkelijker, maar moeten zorgvuldiger worden aangemeten zodat ze op hun plek te blijven zitten.

Bespreek het, net als met alle contactlenzen, met je specialist als je torische contactlenzen voor astigmatisme wilt. Hij of zij kan je helpen aan de juiste sterkte en pasvorm voor jouw ogen en voor jouw levensstijl.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan je specialist.

More Articles