Kijken uw kinderen te veel televisie?

Tegenwoordig bestaat de televisie uit meer dan alleen maar series. Er zijn dvd's, videospelletjes en veel meer. Kinderen doen dat niet alleen via de televisie, maar ook via computers, smartphones, iPads, draagbare dvd-spelers, en noem maar op. Is al die tijd achter een scherm en televisie slecht voor kinderen?

Hier zijn een aantal aandachtspunten om u te helpen de beste beslissingen voor uw kinderen te nemen.

Is televisie goed voor kinderen?

Er zijn shows, soms educatieve, voor kinderen op de televisie. Maar te veel van iets is niet goed voor je, en dat geldt zeker voor de televisie. Hier zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden als u de kijkgewoonten van uw kinderen in de gaten houdt.

  • Het is een zittende activiteit
  • Urenlang voor een scherm zitten ontneemt uw kinderen actief spel en beweging die kinderen nodig hebben om sterk en gezond te worden.
  • Het kan samen delen en de verbeelding door middel van creatief spel ontmoedigen
  • Het wordt steeds duidelijker dat leren door middel van creatief spel, vooral met andere kinderen, een hoeksteen is van de ontwikkeling in de kinderjaren. Televisie kijken is, hoe onderhoudend ook, passief, en kan uw kinderen niet volledig meeslepen.
  • Veel televisieprogramma's zijn niet geschikt voor kinderen
  • Zelfs met apparaten met ouderlijk toezicht en het groeiende aanbod aan onlinekinderseries en speciale kinderkanalen kunt u niet alles afschermen en filteren.

Welke tv-programma's zijn goed voor kinderen?

Kijk samen met uw kind met mate naar programma's die geschikt zijn voor zijn leeftijd. Probeer de televisie of computer niet urenlang als oppas te gebruiken. Op die manier weet u wat hij kijkt, en is er ruimte om erover te praten.

Als uw kind jonger is, lach dan mee en ga mee met wat er op het scherm gebeurt, zelfs als het niet uw smaak is. Dat helpt de band met uw kind versterken, en zo worden gezinsmomenten specialer.

Gezichtsvermogen en kinderen: kan televisie kijken de ogen van kinderen schaden?

Zoals altijd met tijd spenderen achter een scherm kan overmatig kijken de ogen vermoeien of andere problemen veroorzaken, vooral voor jonge ogen die nog in ontwikkeling zijn. De hersenen van uw kinderen blijven zich nog tot in hun twintiger jaren ontwikkelen.

Dit moet u niet vergeten:

  • Uw kinderen en u zouden voor elke 2 uur achter het scherm 15 minuten uw ogen moeten laten rusten.
  • Kijk om de paar minuten een paar seconden van het scherm weg (dat werkt vooral goed als u samen met uw kind kijkt en tijdens het kijken met elkaar communiceert).
  • Noch u noch uw kind zou televisie in totale duisternis moeten kijken.
  • Als uw kind te dicht bij de televisie gaat zitten, kan dat erop duiden dat het een bril nodig heeft. Laat de ogen van uw kind regelmatig controleren, en bespreek vragen of zorgen altijd met uw oogarts.

Net als alles heeft televisie voor- en nadelen. Er kunnen stimulerende, educatieve programma's op komen. Het kan goed zijn om de onderlinge band in het gezin te versterken. Maar te veel naar televisie of computerscherm kijken houdt uw kinderen af van andere gezonde activiteiten, laat ze dingen zien waar ze nog niet klaar voor zijn of vermoeien hun ogen.

Vergeet niet dat een kleine televisie heel lang meegaat!

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles