Multifocale contactlenzen zijn ontworpen voor verschillende oogsterkten die het zicht op verschillende afstanden van de drager corrigeren. Maar hoe werkt dat, en is dat logisch voor uw zicht? We nemen met u multifocale contactlenzen door en waar u aan moet denken bij de vraag of ze geschikt zijn voor u.

Wat zijn multifocale contactlenzen?

Multifocale contactlenzen zijn contactlenzen met meerdere sterktes in één lens. Doorgaans is er een sterkte voor voorwerpen van heel dichtbij, één sterkte voor voorwerpen die van een afstand worden bekeken, en sterktes voor middellange afstanden. Dat helpt mensen met presbyopie bij de correctie van leeftijdsafhankelijke gezichtsproblemen, waarbij het oog niet langer in staat is scherp te stellen op voorwerpen van dichtbij.

Wat is het verschil tussen multifocale en bifocale lenzen?

Multifocale contactlenzen zijn ontworpen met een geleidelijke overgang tussen een sterkte voor het lezen aan de ene kant, en een sterkte voor het kijken naar voorwerpen op normale afstand aan de andere kant. Ze lijken erg op progressieve brillen. Bifocale brillen daarentegen hebben een scherpe grens tussen de sterktes voor dichtbij en veraf in de lens.

Soorten multifocale contactlenzen

Multifocale contactlenzen zijn verkrijgbaar als zachte lens en als harde lens (RGP).

Er zijn twee hoofdsoorten in het ontwerp van multifocale contactlenzen. De meest voorkomende is een stel concentrische cirkels met voorgeschreven oogsterktes voor het kijken naar voorwerpen op verschillende afstanden. Er zijn ook vermengde ontwerpen, waarbij de sterktes voor dichtbij en veraf meer naar het midden van uw oog zitten, en een natuurlijke kijkervaring nabootsen doordat de specifieke afwijkende punten in uw ogen worden gecorrigeerd.

Multifocale contactlenzen kiezen

Hoe weet u of multifocale contactlenzen geschikt zijn voor u? Hier volgen een aantal voor- en nadelen die u tegen elkaar moet afwegen vóór en tijdens uw bezoek aan de oogarts.

Voordelen van multifocale lenzen

  • Betere gezichtsscherpte dichtbij en veraf
  • Een minder abrupte overschakeling tussen sterktes
  • U kunt zonder extra bril onder de meeste omstandigheden zien

Nadelen van multifocale lenzen

  • Aanpassen kan lastiger zijn vanwege een verschillende kijkervaring
  • Ze kunnen gepaard gaan met nachtblindheid en wazig of schimmig zicht tijdens de aanpassingsperiode
  • Ze zijn duurder vanwege het complexere ontwerp

Alternatieven voor multifocale contactlenzen

Als multifocale lenzen u niet goed in de oren klinken, zijn er nog een aantal opties, zoals:

  • Het combineren van een leesbril met normale contactlenzen
  • Monovisiecontactlenzen
  • Bifocale contactlenzen
  • Operatieve correctie of lensimplantaat die door uw arts wordt aanbevolen

Uw oogzorgspecialist is uw beste bondgenoot bij uw overweging va de aanschaf van contactlenzen of andere oogverzorging. Hij of zij zal u helpen de juiste corrigerende optie te vinden die het beste bij uw levensstijl past, en u de eerste maanden controleren om er zeker van te zijn dat u de juiste keuze hebt gemaakt.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogzorgspecialist.

More Articles