Monovisiecontactlenzen zijn een manier waarop we problemen met scherp zien als gevolg van presbyopie, kunnen corrigeren. Maar wat zijn het en hoe werken ze? We introduceren monovisielenzen aan u en nemen met u door hoe ze bepaalde gezichtsproblemen verlichten.

Wat is presbyopie?

Presbyopie, een woord dat in het Grieks “het oudere oog” betekent, is een symptoom van ouder wordende ogen. Naarmate u ouder wordt, wordt uw ooglens steeds stugger en minder soepel: hij kan zijn vorm niet meer zo gemakkelijk aanpassen zodat u zowel voorwerpen van dichtbij als van veraf scherp kunt zien.

Veel mensen merken de effecten van presbyopie begin of halverwege de 40 als ze leesstof op armlengte houden om scherp te kunnen zien.

Wat zijn monovisiecontactlenzen?

Monovisiecontactlenzen zijn een van de meest voorkomende manieren waarmee mensen naarmate ze ouder worden hun presbyopie corrigeren. Voor de aanpak van problemen met het scherp stellen tussen dichtbij en veraf wordt één sterkte voor een contactlens voorgeschreven voor verziendheid, en voor de andere contactlens voor bijziendheid.

Andere opties voor presbyopie

Naast monovisiecontactlenzen schrijven oogartsen ook voor:

  • Bifocale brillen of lenzen: die vormen de meest voorkomende oplossing. Het leesgedeelte is verwerkt in de primaire lens van het glas.
  • Progressieve bril: in sommige brillen worden corrigerende lenzen gebruikt (die ook varifocale, variview, dubbelzichtglazen of multifocale glazen worden genoemd) die in sterkte geleidelijk aan toenemen.
  • Multifocale contactlenzen: Dit zijn contactlenzen die, net als bifocale of progressieve glazen, meerdere brandpunten hebben. Sommige zijn ontworpen als bifocale contactlenzen, waarbij de ogen bewegen om door een leessterkte te kijken; andere zijn zo ontworpen dat het oog voortdurend door het midden van de lens kijkt.

Een sterkte voor een leesbril die wordt gedragen over contactlenzen met een normale sterkte om ver te kunnen zien.

Monovisiecontactlenzen kiezen

Bij monovisiecontactlenzen komt een aanpassingsperiode om de hoek kijken. Daar moet u rekening mee houden als u overweegt om contactlenzen te gaan dragen of erop over te stappen. Uw hersenen leren zich uiteraard hieraan aan te passen, want beide ogen hebben dan elk een bepaalde taak. (Doorgaans wordt uw dominante oog gebruikt voor normaal, of veraf, zien.)

Een andere overweging is hoe een monovisiesysteem uw natuurlijke binoculaire zicht beïnvloedt (uw ogen werken als tandem bij de aanpak van verschillende visuele taken). Uit onderzoeken is gebleken dat veel cliënten met monovisiecontactlenzen nog steeds kenmerken hebben van binoculair zicht en een vergelijkbaar kwalitatief zicht.

Bespreek, net als bij contactlenzen, met uw oogarts wat de beste manier is om uw specifieke problemen met uw gezichtsvermogen aan te pakken. Als uw oogarts kiezen voor monovisiecontactlenzen, kan hij of zij u erbij helpen zorgen dat de contactlenzen geschikt zijn voor uw specifieke ogen, zicht en situatie.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles