Heb jij vragen over contactlenzen? Bekijk een aantal veelgestelde vragen die jou zeker meer advies en informatie zullen geven.
Heb je na het lezen hiervan nog steeds vragen? Neem dan contact op met je opticien via de store locator.

Hoe veilig zijn jouw contactlenzen?
Heel erg veilig! Contactlenzen worden geleverd in een steriele verpakking.De juiste voorbereiding, hanteren, inzetten, uithalen (bewaren) van jouw lenzen moet ervoor zorgen dat jij een leven lang met plezier lenzen kan dragen, of je nou bij- of verziend bent, met een cilinder en/of behoefte hebt aan een leescorrectie.

Waarom is het belangrijk om contact met water te vermijden tijdens het hanteren van de contactlenzen?
Je moet jouw handen altijd wassen met water en zeep voordat je de contactlenzen behandelt, maar voorkom dat er water op/aan de contactlenzen komt. In leidingwater zitten kleine micro-organismen, die serieuze ooginfecties kunnen veroorzaken. Diezelfde organismen kunnen ook overleven in zwembaden, sauna's, hottubs en in de zee. De veiligste manier om ooginfecties in deze omstandigheden te voorkomen is om geen contactlenzen te dragen. Als dit onmogelijk is kunnen daglenzen een optie zijn: zdeze minimaliseren het risico als de daglenzen direct na de activiteit worden uitgehaald met schone, droge handen en dan worden weggegooid.

Zijn contactlenzen moeilijk te hanteren?
Net als altijd:"oefening baart kunst" en onze instructie voor contactlensgebruik zal jou de eerste dagen helpen om handig te worden in het hanteren van jouw contactlenzen Iedere ervaren contactlensdrager zal jou vetellen dat het inzetten en uithalen van de lenzen heel snel een fluitje van een cent is.

Is er een groot verschil tussen een oogonderzoek en een contactlenscontrole?
Een oogonderzoek bepaalt de oogfout en de benodigde correctie, als mede een controle op oogziektes zoals glaucoom en cataract. Ook wordt gekeken naar de algemene gezondheid van de ogen in relatie tot bijvoorbeeld diabetes, etc.. Bij een oogonderzoek draag je meestal een bril. Tijdens de contactlenscontrole doet de oogzorgspecialist veel testen uit het oogonderzoek, maar kijkt vooral naar de relatie tussen jouw ogen en de contactlenzen: is de combinatie ideaal voor het zien , de gezondheid , jouw lifestyle, enz.. Bij de contactlenscontrole draag jij natuurlijk jouw contactlenzen.

Kunnen de contactlenzen achter mijn oog "verdwijnen"?
Nee! Het oog is afgesloten door het bindvlies, die loopt vanaf de binnenkant van jouw oogleden tot aan de rand van jouw hoornvlies. Dus een verschoven contactlens kan nooit achter het oog "verdwijnen".

Er is gezegd dat ik droge ogen heb. Heeft dit invloed op mijn nieuwe contactlenzen?
Droge ogen komt best veel voor en in veel veschillende maten. Soms beinvloed het contactlens dragen, maar uw oogzorgspecialist heeft natuurlijk het beste contactlensmateriaal voor u gekozen (net als het beste onderhoudssysteem bij maandlenzen) om ervoor te zorgen dat u comfortabel contactlenzen kunt dragen.

Kan ik contactlenzen dragen als ik last heb van hooikoorts?
Somige dragers ervaren dat contactlenzen helpen tegen de symptomen van hooikoorts, omdat zij de partikels die de allergische reactie veroorzaken het oogoppervlak bereiken. De beste contactlens voor mensen, die last hebben van hooikoorts is de daglens, omdat je dan iedere dag een nieuwe, schone lens gebruikt. Laat de ogen ook dan geregeld controleren voor de status van de hooikoorts.

Ik draag een multifocale bil om veraf en dichtbij goed te kunnen zien. Zijn er ook contactlenzen voor mij?
Dit is een veel voorkomende situatie (presbyopie) en het goede nieuws is dat er zeker contactlenzen zijn die hetzelfde kijkcomfort geven op alle afstanden, net als een multifocale bril.

Hoe oud moet je zijn om contactlenzen te dragen?
Veel kleine kinderen dragen een bril, maar deze zit soms vervelend in de weg bij het spelen/sporten. Verschillende studies hebben aangetoond dat zelfs kinderen onder 5 jaar  veel voordeel kunnen hebben van contactlenzen en dat zij deze heel goed kunnen hanteren. Onderzoek leert ons ook dat de beste lenzen voor kinderen zijn: daglenzen met een UV-filter om jonge ogen te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV licht.

Moet ik mijn make-up routine veranderen?
Zet de contactlenzen in voordat je de make-up aanbrengt en haal ze uit voordat je de make-up verwijdert.

Wat moet ik doen als ik een contactlens beschadig?
Draag NOOIT een beschadigde contactlens: dit veroorzaakt vervelend discomfort, vooral als de lens is beschadigd tijdens het hanteren. De beschadiging kan jouw oog beschadigen en zo het risico op een ooginfectie vergroten. Gooi de lens weg en begin met een nieuwe. Vraag jouw oogzorgspecialist om een vervangende lens als dat nodig is.

Kan ik mijn lenzendragen tijdens het vliegen?
De droge atmosfeer in de cabine zorrgt ervoor dat de lenzen droog aanvoelen en op langere vluchten kunt u in slaap vallen. Neem altijd uw bril en een paar reservelenzen mee in jouw handbagage, zodat je -indien nodig- de contactlenzen uit kan halen. Je hoeft niet aan lensvloeistof en lenshouder te denken als je daglenzen neemt: ideaal voor tijdens het reizen.

Waarom lijkt alles buiten meer helder met mijn contactlenzen?
Zonder de reflecties van de brilleglazen kan er meer licht in het oog vallen en dat voelt meer helder. Een zonnebril kan verlichting en comfort geven.

Wat moet ik doen als ik per ongeluk met mijn lenzen in geslapen heb?
Haal je lenzenpas uit nadat je minstens 30 minuten wakker bent. Deze tijd heeft de traanfilm nodig om de contactlens weer mobiel te maken voor het uithalen. Je mag comfortdruppels gebruiken, die speciaal voor het bevochtigen van contactlenzen zijn gemaakt. Is het nog moeilijk om de contactlenzen uit te halen: neem contact op met jouw oogzorgspecialist.

Hoe vaak moet ik mijn lenshouder vervangen?
Lenshouders zijn vaal de oorzaak bij het onstaan van een ooginfectie. Soms zijn deze ooginfecties best heftig, dus is het van belang de lenshouder goed schoon te houden. Het beste advies is nog steeds om de lenshouder nagebruik met verse multipurpose vloeistof (of saline als je een peroxide vloeistof gebruikt) en laat deze dan aan fde lucht drogen als deze niet gebuikt wordt. Vervang de lenshouder minstens elke 3 maanden.

Ik draag mijn maandlenzen maar een paar keer per maand. Mag ik ze dan 2 maanden gebruiken?
Je moet maandlenzen 1 maand vanaf de opening weggooien. Daglenzen zijn in dit geval veel economischer, veel hygienischer en gemakkelijker als je de lenzen maar een paar keer per maand draagt.

Mag ik van contactlensvloeistof wisselen?
Jouw oogzorgspecialist heeft je het onderhoudssysteem gegeven dat het beste past bij zowel jouw contactlenzen als bij jouw ogen. Wij adviseren om niet van onderhoud te veranderen zonder overleg met je oogzorgspecialist.