De geschiedenis van contactlenzen en de verbeteringen die ze met zich meebrengen voor onze toekomst zijn fascinerende onderwerpen, aangezien velen onder ons een wel een of ander probleem met het gezichtsvermogen heeft.

Zichtcorrectie is overal een chronische noodzaak. Ongeveer 168,5 miljoen inwoners in de VS gebruiken een of ander corrigerend hulpmiddel, zoals een bril of contactlenzen. Dat is meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking!

Steeds meer mensen gaan contactlenzen gebruiken om weer scherp te kunnen zien. Sinds 1991 is het aantal lenzendragers met 4% per jaar gestegen. De redenen om contactlenzen te dragen in plaats van een bril variëren van een actieve levensstijl tot cosmetische redenen.

Wat doen contactlenzen?

Contactlenzen zijn kleine glazen met sterkte die contact maken met het oog als ze worden gedragen. Ze zijn ontworpen om refractiefouten te corrigeren en de gezondheid van het oog in stand te houden. Ze drijven op de vloeistoffilm op het hoornvlies.

Moderne contactlenzen zijn veel meer dan alleen kleine glazen die op uw ogen passen. Ze werken echter wel zoals gewoon brillenglazen: ze breken en richten licht zodat voorwerpen duidelijk zichtbaar zijn. Aangezien de lenzen aan het traanvocht op uw oog blijven hangen, bewegen ze op natuurlijke wijze met u mee. Dat is maar één van de voordelen van contactlenzen ten opzichte van een bril.

Soorten contactlenzen

De verschillende soorten contactlenzen zijn niet allemaal hetzelfde. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en ontworpen voor verschillende doeleinden. Deze vormen kunnen variëren in “modaliteit” oftewel hoe vaak u uw contactlenzen vervangt, dus dagelijks, elke twee weken of maandelijks. Ze voldoen ook aan verschillende behoeften, zoals contactlenzen voor astigmatisme, voor bijziendheid en meer.

Contactlenzen zijn er in verschillende sterktes of “diopters”. Als u contactlenzen draagt, kijk dan eens op het doosje of op uw recept. Dan ziet u ofwel een plus- of een minteken, gevolgd door getallen. Zonder er te diep op in te gaan staan zij voor de vorm van de lenzen. Verschillende vormen corrigeren verschillende gezichtsproblemen.

Torische lenzen, die aan de onderkant zwaarder zijn, corrigeren astigmatisme. Sferische lenzen, die overal hetzelfde zijn, corrigeren bij- en verziendheid. Er zijn ook lenzen voor monovisie, bifocale en multifocale lenzen.

De geschiedenis van de technologie: contactlenzen

Contactlenzen en hun concept bestaan al veel langer dan men denkt.

Samen met veel andere alledaagse moderne gemakken bedacht Leonardo da Vinci het concept van contactlenzen in 1508. In 1636 ging René Descartes daarin nog een stap verder en schetste een uitstekende contactlens. Later, in 1801, was een wetenschapper die Thomas Young heette, de eerste die een contactlens droeg, die aan zijn oog vastzat met was!

Ja, er is veel voorafgegaan aan het draagcomfort van de contactlens.

Zachte lenzen

In 1971 werd de zachte lens officieel geïntroduceerd. Daarmee brak een nieuw tijdperk aan en werd gebroken met de harde lenzen uit het verleden.

Daglenzen

De volgende grote doorbraak in de contactlenzentechnologie vond plaats in 1988, toen de eerste wegwerplenzen werden gelanceerd. Het zou daarna nog acht jaar duren voordat de daglenzen in 1996 op de markt kwamen.

Siliconenhydrogel contactlenzen

Nu hebben we siliconenhydrogel lenzen, die veel meer draagcomfort met zich meebrengen en langere tijd achter elkaar kunnen worden gedragen, vergeleken met hun voorgangers.

Kleurlenzen

Hebt u ooit gewild dat uw ogen iets blauwer waren dan hun natuurlijke kleur? Nu kant dat, zelfs als u geen zichtcorrectie nodig hebt.

Er zijn cosmetische contactlenzen die de kleur van uw ogen verdiepen of zelfs veranderen. En die zijn er ook zonder sterkte. (Lees meer over cosmetische contactlenzen.) Er zijn zelfs zwarte contactlenzen om uw volgende Halloween-kostuum helemaal af te maken. Maar aangezien contactlenzen medische hulpmiddelen zijn, moet u het wel eerst met uw opticien bespreken voordat u dergelijke modelenzen gaat gebruiken.

Het lijkt wel alsof het niet uitmaakt wat er nodig is voor uw gezichtsvermogen, want nu hebben we overal wel contactlenzen voor.

Wat kunnen we nu nog verwachten op het gebied van contactlenzen? Blijf op de hoogte!

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat of is bedoeld als medisch advies of als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles