Contactlenzen dragen en ervoor zorgen op een manier die je ogen en zicht optimaal houden, vergt meer dan bij het dragen van een bril. Maar wat is de geschikte leeftijd om contactlenzen te gaan dragen? Hier volgen een aantal tips en aandachtspunten die je door het eerste keer dragen van contactlenzen kunnen loodsen.

Kunnen kinderen contactlenzen dragen?

Ook al is er geen minimale of aanbevolen leeftijd voor het dragen van contactlenzen, het is toch van belang om na te denken over de vraag of contactlenzen een geschikte optie zijn. Deze beslissing heeft minder te maken met de leeftijd van je kind en meer met de unieke eigenschappen en situatie van je kind. Hier volgen een aantal tips voor de beoordeling of jouw kind er klaar voor is om contactlenzen te gaan dragen.

Beslissen over contactlenzen voor kinderen

Contactlenzen dragen brengt verantwoordelijkheid voor het dragen en verzorgen met zich mee. Hoewel er zelden complicaties optreden (jaarlijks heeft daar slechts 5% van de lenzendragers last van), doen die zich doorgaans voor als contactlenzen niet goed worden gedragen of behandeld.

Kan je kind die verantwoordelijkheid aan? Snapt deze instructies snel? Doet hij regelmatig zijn huishoudelijke taken zonder dat hij eraan herinnerd moet worden? Vergeet ze thuis haar huiswerk? Bedenk of je kind kan leren hoe contactlenzen goed in te zetten en uit te halen, zelfs als het moe is, de lenzen schoon houdt en ze regelmatig blijft dragen.

Heeft je kind contactlenzen nodig? Heeft jullie specialist contactlenzen voorgesteld? Wil je kind ze zodat het beter presteert bij het sporten? Als het puur om cosmetische redenen gaat, praat dan met je kind over mogelijke onderliggende kwesties of druk van leeftijdsgenoten die ten grondslag kunnen liggen aan zijn of haar wens.

Een aantal voordelen van contactlenzen

Contactlenzen met sterkte kunnen onze levens vaak een stuk makkelijker maken. Hoewel er verantwoordelijk mee moet worden omgesprongen, kunnen ze ook zorgen voor:

  • Meer zicht
  • Betere sportprestaties en ervaring
  • Beter zicht als ze correct zijn voorgeschreven

Vergeet niet dat gezonde ogen ook goed zicht betekenen. Neem contact op met je specialist wanneer je contactlenzen overweegt of andere beslissingen wilt nemen over je gezichtsvermogen.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan je specialist.

More Articles