Hygiëne is een van de belangrijkste factoren bij de preventie van infecties en andere problemen die niet alleen de gezondheid van je ogen treffen maar ook het gezichtsvermogen op lange termijn.

Hier volgen een aantal zaken die je wel of niet moet doen als jij je contactlenzen reinigt, en de redenen waarom.

Hoe reinig je contactlenzen?

Was je handen met water en zeep voordat je je contactlenzen aanraakt.

Gebruik, indien mogelijk, antibacteriële zeep en droog je handen met een pluisvrije doek. Gebruik geen olie of zeep op basis van lotion, die je lenzen troebel of vies kunnen maken.

Gebruik elke keer verse lenzenvloeistof.

Gebruik geen kraan- of steriel water, speeksel, fysiologische zoutoplossing of kunsttranen. Geen van deze desinfecteren of reinigen je contactlenzen.

Wrijf je contactlenzen tussen je vingers en spoel ze naderhand af met verse lenzenvloeistof.

Uit onderzoek is gebleken dat “wrijven en afspoelen” de beste manier is om contactlenzen te reinigen, zelfs met lenzenvloeistof die je niet hoeft in te wrijven. Raak je lenzen niet met je nagels aan. Nagels zijn niet alleen scherp, maar ook een broeiplaats voor bacteriën en vuil.

Spoel de lenzenhouder af met verse lenzenvloeistof en laat die open en op zijn kop drogen.

Reinig het doosje niet met water, aangezien dat verontreinigingen en micro-organismen kan bevatten. Laat de lenzenhouder ook niet naast het toilet of op een vochtige plek achter om schimmel en bacteriën geen kans te geven.

Andere manieren om contactlenzen schoon te houden

Giet lenzenvloeistof niet over in een kleinere fles voor een reis of om te bewaren, want dat kan de steriliteit van de lenzenvloeistof in geding brengen.

Laat de dop van de fles er goed op zitten en vermijd contact met oppervlakken of voorwerpen als je de fles hebt geopend.

Vervang je lenshouder minstens elke drie maanden.

Draag contactlenzen nooit langer dan 30 dagen nadat je ze voor het eerst hebt ingezet.

Vermijd rook en andere vervuilers, die in je ogen kunnen komen en irritatie en infectie kunnen veroorzaken.

Volg instructies altijd op

De instructies bij je contactlenzen, je lenshouder en je lenzenvloeistof zijn, samen met de instructies van je specialist, bedoeld voor de optimale verzorging en prestaties van het dragen en reinigen van je specifieke lenzen.

Tot slot is je specialist je bondgenoot bij het in topconditie houden van je ogen en je gezichtsvermogen. Bespreek jaarlijks met hem of haar of je contactlenzen en het reinigingssysteem nog steeds passen bij je ogen en jouw levensstijl.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan je specialist.

More Articles