Contactlenzen zijn medische hulpmiddelen die worden goedgekeurd en gereguleerd door de Amerikaanse FDA, dus goede verzorging is belangrijk. Nu volgen een aantal zaken die u moet onthouden bij de verzorging van contactlenzen zodat u er lang plezier van hebt.

Houdt u aan het voorgeschreven draagschema

Rek het dragen van contactlenzen die tweewekelijks moeten worden vervangen, niet met nog een derde week. Het risico is de moeite niet waard. Contactlenzen zijn gemaakt van verschillende materialen voor verschillende doeleinden, en worden specifiek voor elke situatie goedgekeurd door de Amerikaanse FDA.

Contactlenzen: met zorg behandelen!

Zachte wegwerplenzen kunnen scheuren. Wees er voorzichtig mee. Als er eentje is gescheurd, gooi hem dan weg. En houd uw nagels uit de buurt van uw lenzen. Nagels zijn niet alleen scherp, maar herbergen ook allerlei soorten bacteriën.

Deel contactlenzen nooit met anderen

Niet alleen zorgt het delen van contactlenzen voor verspreiding van bacteriën van de een op de andere persoon, maar contactlenzen zijn ook speciaal gemaakt en voorgeschreven voor uw gezichtsvermogen en uw oog.

Gebruik altijd verse lenzenvloeistof

Maak uw contactlenzen nooit schoon met kraanwater. Daarin zitten ziekteverwekkers en bacteriën die infecties kunnen veroorzaken.

Lik nooit aan uw contactlenzen. In uw mond herbergen zich verschillende soorten bacteriën. Vele daarvan zijn gezond voor uw spijsvertering, maar niet voor uw ogen.

Wrijven en afspoelen

Wrijf uw contactlenzen 5-20 seconden tussen uw vingers in met schone lenzenvloeistof. Spoel ze wederom met schone lenzenvloeistof goed af. Onderzoekers hebben ontdekt dat “wrijven en afspoelen” nog steeds de beste manier is om uw contactlenzen vrij van micro-organismen te houden, zelfs bij verzorgingssystemen waarbij wrijven niet nodig is.

Houd uw lenzenbewaardoos schoon

Spoel uw lenzenbewaardoos na elk gebruik af en berg die open en op zijn kop op een droge, schone plek op. De Amerikaanse optometristenvereniging adviseert om lenzenbewaardoos minstens elke drie maanden te vervangen.

Slaap niet met contactlenzen in die niet bedoeld zijn om langdurig te dragen

Langdurig draagbare contactlenzen zijn ontworpen op basis van een speciale technologie waardoor ze meer zuurstof door de lens naar uw hoornvlies doorlaten. Normaal gesproken, als u wakker bent en uw ogen open zijn, komt zuurstof uit de lucht via uw tranen door uw contactlenzen op uw hoornvlies terecht.

Als u slaapt kunnen normale contactlenzen voorkomen dat er genoeg zuurstof bij uw ogen komt. Dat kan leiden tot infecties, zweren en abnormale groei van bloedvaten in uw hoornvlies.

Lees en volg de instructies

Houdt u aan de instructies van uw oogzorgspecialist, de bijsluiter bij uw contactlenzen en de gebruiksaanwijzing bij uw lenzenvloeistof en lenzenbewaardoos. Die maken allemaal deel uit van een zorgvuldig uitgedacht onderhoudssysteem dat u helpt bij de verzorging van uw specifieke contactlenzen en verzorgingsproducten om uw ogen en gezondheid te beschermen.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles