Net als gewone oogcontroles maken contactlenscontroles het uw oogarts mogelijk om de gezondheid van uw oog en de kwaliteit van uw gezichtsvermogen grondig te onderzoeken. Als u dit regelmatig - ongeveer een keer per jaar - laat doen, kan uw oogarts ook een oogje houden (vergeef ons deze woordspeling) op veranderingen in uw gezichtsvermogen voordat die ernstige vormen aannemen.

Als u echter een lenzendrager bent, is het belangrijk ervoor te zorgen dat uw lenzen goed zijn aangemeten voor uw ogen en gezichtsvermogen. Naast een uitgebreid oogonderzoek wordt de contactlens bij de contactlenscontrole ook aangemeten. Dit kunt u verwachten:

  • Uitgebreide standaardoogcontroles
  • Of u nu uitstekende ogen hebt, een bril of contactlenzen, u moet regelmatig een oogonderzoek ondergaan om uw ogen en gezichtsvermogen optimaal te houden. Normaal gesproken, wordt dan het volgende gedaan:
  • Oogmetingen om uw refractiefout en sterkte vast te stellen
  • Afdektests waarmee gecontroleerd wordt hoe goed uw ogen samenwerken
  • Spleetlamponderzoeken waarbij uw oogarts een uitvergroot beeld krijgt van de structuren in uw ogen om te kijken hoe gezond ze zijn
  • Oogdruktests voor controle op glaucoom
  • Pupillen verwijden zodat uw oogarts een beter beeld krijgt van de achterkant van uw ogen

Aanmeting van de contactlens

Contactlenzen zijn medische hulpmiddelen, daarom hebt u een recept voor contactlenzen nodig om ze te kunnen kopen. Bovendien is uw oogarts verplicht om ervoor te zorgen dat hij bij de oogmeting voor het recept van uw contactlenzen de juiste pasvorm voor uw lenzen zoekt.

Bij het aanmeten van contactlenzen is zowel een consult als een meting inbegrepen.

Uw oogarts zal u vragen naar uw levensstijl en voorkeuren. Sommige contactlenzen zijn beter voor sportieve mensen met een actieve levensstijl bijvoorbeeld. Andere zijn weer beter voor mensen die veel reizen en af en toe met hun lenzen in slapen. Uw oogarts zal u vragen of u de voorkeur geeft aan kleurlenzen of aan wegwerplenzen.

Daarnaast zullen er ook diverse metingen moeten worden verricht. De meest voorkomende is de kromming van uw hoornvlies, het doorzichtige oppervlak aan de voorkant van uw oog. In sommige gevallen wordt de grootte van uw pupil en iris ook gemeten. Als u ook last hebt van droge ogen, zal uw oogarts ook uw traanfilm onderzoeken om er zeker van te zijn dat u contactlenzen krijgt voorgeschreven die uw ogen vochtig genoeg houden.

Vergeet niet dat uw oogarts uw beste bondgenoot is die ervoor moet zorgen dat uw ogen krijgen wat ze nodig hebben om gezond te blijven en optimaal presteren. Zorg ervoor dat u professioneel advies inwint als u veranderingen ondergaat of brengt in zaken die uw ogen en uw zicht betreffen.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles