Verziendheid, door oogartsen ook wel “hyperopie” genoemd, is de gebruikelijke term voor een zicht die wazig is bij voorwerpen die dichtbij staan, maar scherp als u iets veraf ziet.

Dus televisie kijken kan een probleem zijn, maar een verkeersbord op de snelweg waarschijnlijk niet. Dat heet verziendheid: dingen scherp zien als ze ver weg staan. Dat is het tegengestelde van bijziendheid. (Lees meer over bijziendheid.)

Verziendheid of presbyopie? Laten we dat eens gaan uitzoeken.

Laten we eerst wat speurwerk doen als u denkt dat u last hebt van verziendheid. Het probleem kan iets zijn wat opticiens “presbyopie” noemen. Veel van de aandoeningen zijn precies dezelfde (bv. wazig zicht bij het lezen van iets dichtbij en scherp zicht veraf).

Het belangrijkste verschil tussen presbyopie en verziendheid is uw huidige leeftijd. Als u ouder dan 40 bent en begint op te merken dat uw ogen niet meer kunnen scherp stellen op kleine letters of ze niet kunnen lezen - vooral bij weinig licht in een restaurant - dan hebt u waarschijnlijk last van presbyopie en niet van verziendheid.

Beide visuele afwijkingen komen best veel voor en kunnen gemakkelijk worden gecorrigeerd. Er zijn alleen verschillende soorten brillen of contactlenzen voor nodig. Overleg met uw oogarts. (U kunt ook meer lezen over presbyopie.)

Wat is de oorzaak van verziendheid?

Verziendheid kan verschillende oorzaken hebben, maar erfelijkheid is een voor de hand liggende boosdoener.

Als u verziend bent, wordt het licht dat uw pupillen binnenkomt niet goed op uw netvlies gericht. Dat kan gebeuren omdat uw oog korter is dan normaal, waardoor de beelden ietwat op de achterkant van het netvlies gericht worden. Daardoor lijkt de krant in uw handen wazig, terwijl alles op afstand normaal lijkt.

Verziendheid corrigeren

Is er een remedie voor verziendheid? Er is geen magische pil voor, maar er zijn wel een aantal verschillende opties.

Contactlenzen voor verziendheid

Sferische contactlenzen corrigeren wazig, verziend zicht. Neem alle opties in overweging, zoals hoe vaak u uw contactlenzen wilt vervangen of hoelang u ze op een dag draagt. 

Bril met sterkte

Een bril is een andere mogelijkheid om verziendheid te corrigeren. Dit is een keuze tussen contactlenzen ten opzichte van een bril die met uw levensstijl te maken heeft. Overweeg beide opties.

Laserbehandeling voor het oog

LASIK is ook een optie voor verziendheid. Een oogarts gebruikt een laser om een deel van uw hoornvlies opnieuw vorm te geven. Als u dit overweegt, denk dan ook aan de kosten. Niet alle verzekeraars vergoeden LASIK. Neem contact op met uw verzekeraar en vraag wat er in uw polis wordt vergoed.

Zoals we hebben gezien, komt verziendheid vaak voor en is het gemakkelijk te corrigeren. Als u moeite hebt met kleine letters lezen, of als uw zicht ietwat wazig is als u naar iets of iemand dichtbij kijkt, ga dan naar uw oogarts. Hij of zij zal uw gezichtsvermogen en mogelijkheden onderzoeken.

En het is een pijnloze procedure die niet veel tijd kost.

In tegenstelling tot een tijdelijk ongemak, zoals een verkoudheid, gaat verziendheid niet zomaar weg zonder een corrigerende maatregel. Waarom zou u scherp zicht in uw leven willen missen?

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles