Als je ouder bent dan 40, kan je het gevoel krijgen dat je armer langer zouden moeten zijn om een menukaart of krant goed te kunnen lezen. Als dat zo is, dan heten wij je welkom in de wereld van presbyopie.

Kort gezegd, is presbyopie een oogafwijking waar iedereen last van krijgt als ze 40-45 jaar oud zijn. Dan beginnen voorwerpen van dichtbij er wazig uit te zien.

Om het boek dat je probeert te lezen, scherp te zien, moet je je armen veel verder van je ogen af houden. Natuurlijk hebben je armen ook maar een beperkte reikwijdte.

Dus wat kan je eraan doen om presbyopie te corrigeren? Lees snel verder!

Een goede definitie van presbyopie

Zoals we al hadden aangegeven, treft presbyopie ons allemaal - 100% - op een bepaalde leeftijd.

Het komt vaak voor en is gelukkig gemakkelijk te corrigeren. Maar je vraagt je vast af wat presbyopie veroorzaakt en waarom dat halverwege de 40 optreedt. Het antwoord volgt hier.

In onze ogen, direct onder de iris, zit een kristallens. Die helpt licht in onze ogen te breken, of af te buigen, en door te laten naar het netvlies. Dat is bijna te vergelijken met een cameralens die zich scherp stelt. Naarmate we ouder worden, verliest de kristallens zijn elasticiteit, en dat wordt steeds erger totdat je begin 60 bent. Daardoor kunnen je ogen niet meer zo goed scherp stellen zoals ze dat ooit deden toen je jonger was.

Nu vraag jij je misschien af of er oogoefeningen zijn voor presbyopie, zodat je kunt voorkomen dat dit gebeurt.

Helaas zijn die er niet.

Maar je kan wel stappen ondernemen om het probleem te corrigeren als het optreedt.

Presbyopie corrigeren

Als jij of een familielid last krijgt van afwijkingen, zoals symptomen van presbyopie (misschien een wazig zicht of moeite met scherp stellen op voorwerpen van dichtbij), ga dan naar je specialist.

Vergeet niet dat tenzij de persoon in kwestie ouder is dan 40, hij of zij geen last heeft van presbyopie. Het zou hyperopie of “verziendheid”, zoals velen het noemen, kunnen zijn. De symptomen lijken op elkaar, maar de afwijking is anders. (Lees meer over hyperopie.) Astigmatisme kan ook een mogelijkheid zijn.

Als je zeker weet dat je last van presbyopie hebt, is het tijd om opties na te gaan om het te corrigeren.

Een bril voor presbyopie

Afhankelijk van je afwijking hoeft je je bril misschien alleen op te doen als je gaat lezen. Daarom noemen veel mensen dit soort brillen een “leesbril”. Maar als je die niet op wilt zetten als je ergens bent? Je zou ook het volgende kunnen overwegen:

Contactlenzen voor presbyopie

Multifocale contactlenzen helpen niet alleen om tekst dichtbij en veraf te lezen, maar ook om je bril in je zak te houden. De silicone hydrogel contactlenzen zijn veel comfortabeler en kunnen langere tijd worden gedragen dan die van een decennium geleden.

Refractiechirurgie

Er zijn ook chirurgische opties die je kan overwegen om de afwijking te corrigeren. Een LASIK-behandeling of CK (conductieve keratoplastiek) kan een oplossing zijn voor monovisie voor presbyopie. In principe dient één oog voor het scherp stellen op voorwerpen veraf en het andere voor alles wat dichtbij staat.

Klinkt dat gek? Dat is het niet echt.

Als we het weer gaan vergelijken met een camera, is het een beetje alsof je twee lenzen gebruikt: één telelens voor veraf en een macrolens voor kleine voorwerpen dichtbij. Er zijn ook monovisiecontactlenzen voor presbyopie die hetzelfde werken.  

Je hoeft je niet vervelend te voelen als je presbyopie hebt. Dat gebeurt ons allemaal en, zoals we al aangaven, zijn er diverse manieren om het te corrigeren. Als je ouder bent dan 40 en vraag je je af of je last hebt van presbyopie, maak dan nu een afspraak met je opticien.

De afwijking wordt er alleen maar erger op, en je hoeft echt niet te kampen met hoofdpijn en de problemen die gepaard gaan met een wazig zicht. Neem vandaag nog stappen om de wereld weer scherp te zien.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan je specialist.

More Articles