Keratoconus is een aandoening waarbij het hoornvlies naar buiten uitsteekt als een kegel. De naam komt uit het Grieks (keratokonus) en betekent letterlijk “hoornvlieskegel.”

Symptomen van keratoconus

Het is niet duidelijk waarom keratoconus bij sommige mensen optreedt, maar we weten wel dat het symptomen veroorzaakt door zowel misvorming van het hoornvlies als littekenvorming op het hoogtepunt van de misvorming.

Keratoconussymptomen beginnen over het algemeen als normaal troebel zicht, dat lijkt op het wazige zicht door veel voorkomende refractiefouten of astigmatisme.

Het kenmerkende symptoom van keratoconus zijn echter de spookbeelden rond een voorwerp. Die kunnen er ook uitzien als streperige of flakkerende vervormingen, en gaan vaak gepaard met gevoeligheid voor fel licht en soms met jeuk.

Keratoconus veroorzaakt over het algemeen ook slecht nachtzicht. Visuele vervormingen en wazig zicht zijn sterker bij weinig licht, omdat de pupil zich opent om meer licht op te vangen en daardoor meer van het onregelmatige oppervlak van het hoornvlies blootstelt.

Behandeling voor keratoconus

Brillen en normale, zachte contactlenzen kunnen in de lichtste gevallen problemen met de gezichtsscherpte goed corrigeren. Naarmate de aandoening voortschrijdt, worden harde lenzen vaak gepast om de gezichtsscherpte te corrigeren, deels door minder aanpassing aan de veranderende vorm van het hoornvlies. Lenzen voor keratoconus corrigeren weliswaar de gezichtsproblemen, maar vertragen de voortgang van de ziekte niet.

Naarmate de aandoening verergert, worden speciale contactlenzen en een operatie effectievere corrigerende opties.

Operatie en hoornvliestransplantaties

Hoornvliestransplantaties, ook wel keratoplastiek genoemd, worden vaak uitgevoerd, zijn veilig en effectief. Cliënten moeten er echter vaak nog steeds een normaal zicht corrigerend hulpmiddel bij gebruiken.

Bij een hoornvliestransplantatie verwijdert de chirurg het hoornvlies van de cliënt en vervangt hij het met het hoornvlies van een donor. Omdat het hoornvlies geen eigen bloedtoevoer heeft, hoeven hoornvliezen van donoren niet van hetzelfde bloedtype te zijn. De visuele resultaten zijn over het algemeen geweldig, ongeacht de ernst van de aandoening, operatietechniek en andere factoren.

Intrastromale corneale ringsegmenten, of Intacs, zijn chirurgische alternatieven voor hoornvliestransplantaten die onlangs door de FDA zijn goedgekeurd. De boogvormige ringen worden via kleine incisies ingebracht in de buitenste ring van het hoornvlies, waardoor de ring nauwelijks zichtbaar is in het oog. Die drukken tegen de kromming van het hoornvlies om de punt van de keratoconus platter te maken, zodat het weer zijn normale vorm aanneemt.

Corneale collageen cross-linking (CXL) is een behandeling in ontwikkeling die in Europa is onderzocht en nu in klinisch onderzoek in de Verenigde Staten verder wordt onderzocht. Collageen cross-links zijn de natuurlijke ankers van het hoornvlies. Bij cross-linking wordt het hoornvlies ondergedompeld in speciale oogdruppels. Vervolgens wordt de oplossing met ultraviolet licht geactiveerd om de hoeveelheid collageen cross-linking te vergroten. Ook al geneest keratoconus niet met cross-linking, onderzoeken zijn wel bemoedigend over het potentieel ervan om de voortgang van de ziekte een halt toe te roepen.

Als u zich zorgen maakt over mogelijke of verslechterende keratoconus, praat dan met uw oogarts. Uw oogarts is uw bondgenoot bij het bepalen van uw visuele gezondheid en uw behandelopties. En hij kan een grondige diagnose voor keratoconus stellen. Regelmatige oogcontroles zijn ook een geweldige manier voor uw oogarts om uw ogen en gezichtsvermogen in de gaten te houden om ze zo lang mogelijk gezond te houden.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles