Heeft je opticien je verteld dat je astigmatisme hebt? Misschien gaat het om een familielid, of heb je zelf last van symptomen van astigmatisme, zoals troebel zicht als je naar voorwerpen om je heen of verder weg kijkt.

Als die wazigheid bij het lezen jouw situatie beschrijft, dan ben je niet de enige. Astigmatisme is een veel voorkomende aandoening. Je hebt er vast weleens van gehoord. Maar wat is het precies?

Hoe krijg je astigmatisme?

Eenvoudig gezegd, is astigmatisme een aandoening die voortkomt uit een hoornvlies of lens die is uitgerekt tot een onregelmatige vorm.

In plaats van rond zijn de hoornvliezen van mensen met astigmatisme vaak ellipsvormig. Dat veroorzaakt een refractiefout, waardoor het licht dat in je ogen binnenkomt vervormt. Als gevolg daarvan lijken beelden wazig.

Kinderen met astigmatisme en volwassenen kunnen moeite hebben met het lezen van tekst of het zien van details van voorwerpen dichtbij of veraf.

Niemand weet precies waardoor het komt. Maar ook al zijn er verschillende oorzaken voor astigmatisme, er is één reden die doorgaans de schuldige is: erfelijkheid. Als je wazig zicht hebt, loop dan je stamboom eens door. Je ouders of andere familieleden hebben het waarschijnlijk ook.

Is astigmatisme altijd erfelijk? Nee, soms komt het ook door letsel aan het oog. Dan is er ook nog keratoconus, een aandoening die ervoor zorgt dat het hoornvlies de vorm van een kegel krijgt. Dat brengt zodanig ernstige astigmatisme met zich mee dat er speciale contactlenzen of een operatie voor nodig is, maar het komt ook veel minder voor.

Als je astigmatisme mild - of niet zo mild - van aard is, is er een of andere vorm van medische correctie voor nodig zodat je weer een scherp zicht hebt. Gelukkig zijn de meeste vormen van wazig zien door regulaire astigmatisme gemakkelijk te corrigeren.

Detectie van astigmatisme

Heb je moeite om voorwerpen van dichtbij en veraf scherp te zien? En heb je vaak hoofdpijn? Ga naar je specialist. Wazig zicht betekent niet per definitie dat je astigmatisme hebt. Soms is het iets anders.

Met een paar snelle (en pijnloze) tests kan je opticien vaststellen of jij of een familielid de afwijking heeft, en welke stappen moeten worden ondernomen om het probleem te corrigeren.

Als je last hebt van wazigheid in je oog, maak dan een afspraak en bespreek de opties.

Behandeling voor astigmatisme

Zoals we al aangaven, zijn de meeste vormen van astigmatisme goed te behandelen. Je hebt de keuze uit verschillende corrigerende maatregelen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Een bril
  • Contactlenzen
  • Een LASIK-behandeling

Vergeet niet dat als het gaat om zichtcorrectie voor astigmatisme, de opties niet voor iedereen dezelfde zijn. Als je ouder bent dan 40, heb je misschien multifocale of bifocale lenzen nodig.

Bespreek met je opticien welke keuze het beste voor jou en jouw levensstijl is.

Contactlenzen voor astigmatisme

Torische contactlenzen worden voorgeschreven aan mensen met astigmatisme.

Deze contactlenzen voor astigmatisme hebben een dikker gedeelte aan de onderkant zodat ze niet gaan draaien als ze in het oog zitten. Dat helpt om de lenzen consistent en voorspelbaar op dezelfde plek te houden voor een betere gezichtsscherpte. Het maakt ook het aanmeten gemakkelijker en verkort het bezoek aan de specialist.

Dus als jij je specialist “torische” hoort zeggen, dan weet je wat het betekent in de wereld van de contactlenzen.

Astigmatisme corrigeren kan zo eenvoudig zijn als een afspraak bij je specialist en de aanbevolen opties opvolgen. Wees niet bang om aan te geven wat voor lens je voorkeur heeft (bv. daglenzen, maandlenzen etc.). Je opticien is er om je te helpen.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan je specialist.

More Articles