Als u onlangs een brullende baby hebt gezien - of gewoon de laatste tranentrekker uit Hollywood - weet u dat de tranen soms uit uw ogen over uw gezicht rollen.

Maar we hebben ook nog traanbuizen die tranen door onze neuzen laten lopen. Deze afvoerkanalen zijn de reden waarom onze neuzen lopen als we huilen of tranen door een allergische reactie.

Als deze traanbuizen verstopt raken, ontstaan er problemen. Laten we eens gaan kijken waardoor een verstopte traanbuis ontstaat, wat er dan gebeurt en hoe het kan worden opgelost.

Wat is de oorzaak van een verstopte traanbuis?

Traanbuizen raken om verschillende redenen verstopt.

 • Aangeboren verstopping: wel één vijfde van de baby's wordt geborgen met verstopte traanbuizen. Dat kan komen door onderontwikkelde of afwijkende buizen, of vanwege ontwikkelingsproblemen in de gezichts- en schedelstructuur.
 • Vernauwing van de afvoer naarmate men ouder wordt: naarmate volwassenen ouder worden, kunnen de openingen van de traanbuizen nauwer worden, waardoor de traanbuis eerder verstopt kan raken.
 • Infectie of ontsteking: infecties en ontstekingen van de traanbuizen, ogen en neus kunnen allemaal voor verstopte traanbuizen zorgen. De verstopping van een traanbuis zelf kan ook infectie en ontsteking veroorzaken.
 • Verwondingen en trauma in het gezicht: letsel dat de traanbuizen of botstructuur eromheen raken, kan leiden tot verstopte traanbuizen.
 • Tumoren, cysten en stenen: verstopte traanbuizen kunnen ook worden veroorzaakt door tumoren en andere gezwellen.

Zoals u ziet, kunnen verstopte traanbuizen niet alleen een scala aan symptomen met zich meebrengen, maar kunnen ze ook duiden op onderliggende aandoeningen. Raadpleeg altijd uw oogarts bij problemen met uw ogen, zodat alle problemen direct worden aangepakt.

Symptomen van verstopte traanbuizen

Er zijn een aantal symptomen als gevolg van verstopte of ontstoken traanbuizen die worden veroorzaakt door een blokkade. Enkele voorbeelden:

 • Waterige ogen en overmatig tranen
 • Terugkerende ontsteking en infectie (infecties zijn zowel oorzaak als gevolg van verstopte traanbuizen)
 • Loskomen en ophopen van slijm
 • Pijn en zwelling in uw ooghoeken
 • Wazig zicht
 • Bloederige tranen
 • Uw oogarts kan u onderzoeken en testen om te kijken of uw traanbuizen tranen goed afvoeren, en u helpen met de behandelopties.

Behandeling van verstopte traanbuizen

De beste behandeling van verstopte traanbuizen hangt af van de oorzaak van de verstopping. Oogartsen adviseren de minst invasieve optie als eerste, en helpen u te bepalen wat goed is voor u en wanneer u meer opties zou moeten nagaan.

Hier volgen een aantal veel gebruikte behandelmethoden voor verstopte traanbuizen.

Verstopte traanbuizen bij baby's

Bij veel baby's lossen verstopte traanbuizen zich binnen het eerste levensjaar vanzelf op. Er zijn echter gevallen waarbij behandeling noodzakelijk is. De eerste behandelmethode voor verstopte traanbuizen bij baby's is verwijding (voorzichtig openen van het kanaal), sonderen en spoelen. Als dat niet werkt, voeren oogartsen soms een opblaasbare ballon in om de traanbuizen verder te verwijden.

Verstopte traanbuizen bij volwassenen

Verstopte traanbuizen bij volwassenen zijn doorgaans een teken van vernauwing of andere problemen die niet vanzelf verdwijnen. De eerste behandeloptie is dezelfde als die bij baby's: verwijden, sonderen en spoelen.

Stenten en intuberen, waarbij een slang wordt ingebracht om de traanbuis open te houden, is een operatieve optie voor gevallen die niet reageren op minder invasieve behandelingen.

Zorg er, zoals altijd, voor dat u uw oogarts raadpleegt als u symptomen of zorgen daarover hebt. De taak van uw oogarts is uw ogen regelmatig te testen om oogproblemen tijdig te ontdekken, maar ook om problemen die tussen de regelmatige onderzoeken worden ontdekt, te onderzoeken en u te helpen bepalen wat de beste behandeloptie is.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles