Ah, lente!

Het is tijd voor veel regen in april en bloemetjes in mei. En voor velen van ons ook voor de terugkeer van seizoensgebonden allergieën en branderige, jeukende rode ogen.

Als u zich hierin herkent, bent u niet de enige. Oogallergieën komen veel voor.

Wat kunt u doen tegen oogallergieën? Veel.

Tranende ogen, geïrriteerde ogen, jeuk... o hemel!

Symptomen van oogallergie kunnen op elk moment in het jaar optreden. Dat kan afhangen van waar u bent en het soort allergie: seizoensgebonden, die ons de helft van het jaar plaagt, en het hele jaar door.

Een oogallergie kan worden veroorzaakt door veel factoren buitenshuis. Seizoensgebonden allergieën worden veroorzaakt door allergenen in de lucht, zoals pollen, stuifmeel, gras, etc. Allergieën die het hele jaar door kunnen opkomen, hebben andere boosdoeners; van huidschilfers van huisdieren tot huisstofmijt.

Let wel op: als u last hebt van jeukende ogen en andere allergiesymptomen, is het een goed idee om uw arts te bezoeken voor een professionele diagnose. Het kan iets anders zijn met allergie-achtige symptomen, zoals een vetje: een opgezette klier op uw ooglid, of een bindvliesontsteking, die bijzonder besmettelijk is. (Lees er hier meer over.)

Behandeling van oogallergieën

Naast medicatie op recept zijn er ook natuurlijke huismiddelen tegen allergieën die u ter verlichting kunt uitproberen.

Begin met het vermijden van de oorzaak (indien mogelijk). Dat klinkt misschien wel logisch, maar een beetje planning kan zich later uitbetalen in periodes zonder niesbuien en allergieën.

Als u last hebt van een seizoensgebonden allergie, probeer dan buitenactiviteiten op winderige dagen in de lente en zomer te vermijden. Een lentebuitje kan heel wat doen voor pollen, dus bewaar de tuinklussen voor een dag na de regenval.

En misschien moet u overwegen uw schoenen buiten te laten, zodat u geen pollen meeneemt het huis in.

Meer antihistaminevrije ideeën voor allergieën

Uw lakens en slopen buiten te drogen hangen is weliswaar geweldig voor het milieu (en voor uw elektriciteitsrekening), maar misschien moet u overwegen om op dagen dat er veel pollen in de lucht hangen, uw droger te gebruiken. Anders loopt u het risico dat u de hele nacht met tranende ogen ligt te niezen op besmet beddengoed. 

Probeer niet met uw handen in uw jeukende ogen te wrijven. Bij oogallergieën wordt het dan alleen maar erger.

Uw gezicht wassen en uw ogen spoelen met water kan ook helpen om de pollen en andere mogelijke irriterende factoren weg te spoelen. Was eerst uw handen eerst met zeep, en daarna uw gezicht zonder zeep. De zeep kan uw ogen ook irriteren.

We zijn allemaal anders. Raadpleeg, zoals altijd, uw arts voor een behandeling tegen oogallergie die het beste bij u past.

Contactlenzen en allergieën

Als u contactlenzen draagt en allergisch bent, hebt u vast van die dagen dat u het liefst urenlang onder de douche wilt blijven staan. Dat snappen we. Maar voordat u zich ziek meldt, zijn er een aantal dingen die u kunt doen om de jeuk en roodheid in uw ogen te verlichten.

Reinig uw contactlenzen en volg het door de fabrikant aanbevolen draagschema. Vergeet die belangrijke stap niet! Zet het op een briefje. Gebruik e-mail of sms om u eraan te helpen herinneren.

Houd kunsttranen onder handbereik. Dat is altijd al een goed idee, maar praktisch verplicht op dagen dat er veel pollen in de lucht hangen.

Overweeg, indien mogelijk, een overstap naar daglenzen in plaats van tweewekelijkse of maandlenzen. Dat kan helpen het aantal besmetters in uw ogen te verlagen.

Oogallergieën zijn niet leuk. Maar we kunnen er wel wat aan doen om ze te verlichten. Vraag uw oogarts of huisarts bij uw volgende afspraak wat u zelf kunt doen.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles