Het gezichtsvermogen is een van onze meest complexe zintuigen. Maar hebt u er ooit weleens bij stilgestaan hoe uw ogen werken?

Het menselijke gezichtsvermogen is best indrukwekkend.

We gaan het eerst hebben over wat de onderdelen of “structuren” van het oog doen, zodat we de vraag kunnen beantwoorden en beter snappen hoe ons oog ervoor zorgt dat we kunnen zien. Laten we hier eerst even dieper op ingaan.

Onderdelen van het oog: de buitenkant

Onze ogen zijn organen, net zoals ons hart, nieren en onze huid (ons grootste orgaan). De anatomie van het oog is ongelooflijk complex.  Elk oog heeft twee miljoen werkende onderdelen. Daarbij gaat het om externe structuren, zoals:

  • Uw oogleden, die uw ogen beschermen.
  • De sclera en het hoornvlies, die de binnenkant van het oog bedekken en beschermen.
  • De traanfilm, die zuurstof naar het hoornvlies voert en uw ogen gezond en comfortabel houden.

Leuke weetjes: Wist u dat we allemaal gedurende de hele dag zo'n 12.000 keer met onze ogen knipperen? En dat het hoornvlies de enige structuur in ons lichaam is die geen bloedvaten heeft? Ons bloed levert zuurstof aan onze lichaamsdelen, maar het hoornvlies krijgt die direct uit de lucht. Waarom niet? Transparantie. Dat is nodig voor een scherp zicht.

Nu we weten wat er aan de buitenkant van onze ogen zit, kunnen we gaan kijken wat er binnenin zit en onze vraag beantwoorden hoe we iets zien, zoals elke ochtend de opkomende zon of ons favoriete ontbijt.

De binnenkant van het oog

De belangrijkste structuren aan de binnenkant van uw oog zijn onder meer:

  • De iris, het gekleurde deel van uw oog.
  • De pupil, de zwarte ronde opening in het midden van de iris die licht binnenlaat.
  • De kristallens, die achter de iris hangt en ervoor zorgt dat u kunt scherp stellen op voorwerpen dichtbij en veraf.
  • Het netvlies, dat een heel dunne laag met miljoenen fotoreceptoren is die “staafjes en kegeltjes” worden genoemd.

Als u weer een nieuwe dag begroet, komt licht via het oog door uw hoornvlies en uw pupillen naar binnen. Als u zich in een donkere ruimte bevindt en fel licht aan doet, vernauwen uw pupillen zich om de hoeveelheid licht te verminderen. Het omgekeerde gebeurt als u vanuit de felle zon een donkere ruimt instapt. Uw pupillen verwijden dan om meer licht binnen te laten, zodat u beter kunt zien in uw nieuwe omgeving.

Als het licht door uw pupillen en de kristallens is gegaan, valt het op het netvlies. En hier komt het verrassende stuk: de beelden draaien op hun op aan de achterkant van uw oog! Ja, dat leest u goed.

Als licht de achterkant van uw oog bereikt, gaat het langs zenuwen in uw netvlies die samenkomen in een bundel. Deze beelden gaan dan via uw gezichtszenuw helemaal naar uw hersenen. Als uw hersenen deze informatie verwerken, keren ze de beelden weer om, zodat we de wereld niet op zijn kop zien. Als dat niet zou gebeuren, dan zouden onze levens er heel gek uitzien!

Ons visueel systeem is inderdaad een heel efficiënt ontwerp.

Ook al klinkt dit aspect misschien heel erg vreemd, zo verwerkt ons lichaam informatie het snelst en het best. Dus de vraag is onvermijdelijk wat er gebeurt als in uw ogen niet alles perfect werkt.

Veel voorkomende zichtproblemen

 Zoals we hebben gelezen, is de anatomie van het oog fascinerend. U ziet scherp als uw hoornvlies, kristallens en netvlies goed met elkaar samenwerken. Helaas is dat niet altijd het geval.

Een zicht van minder dan 100% is vaak het gevolg van erfelijkheid. Als uw ouders op jonge leeftijd als corrigerende lenzen droegen, is de kans groot dat u ze ook op jonge leeftijd nodig zult hebben. Hier volgen een aantal veel voorkomende gezichtsproblemen waar we mee worden geconfronteerd.

Als het licht dat uw oog binnenkomt, gericht is op de voorkant van het netvlies in plaats van er direct op, hebt u last van myopie of bijziendheid. Voorwerpen op afstand zien er dan wazig en onduidelijk uit. Als u myopie hebt, kan het zijn dat uw ogen groter zijn dan normaal. (Lees meer over bijziendheid.)

Zoals u misschien wel kunt raden, geldt het tegengestelde voor verziendheid of hyperopie. In dit geval is het licht dat uw pupillen binnenkomt, gericht op de achterkant van het netvlies. Dat is vaak het gevolg als u een platter hoornvlies of kleiner oog dan normaal hebt. (Lees meer over verziendheid.)

Een ander gezichtsprobleem waarmee iedereen op een zeker moment wordt geconfronteerd, is presbyopie. Dat treedt op wanneer de kristallens niet meer goed kan scherp stellen. Voorwerpen dichtbij zien er dan wazig uit. Dat is de reden waarom u in een restaurant vaak het menu verder van uw gezicht houdt om te lezen als u halverwege de veertig bent. (Lees nog meer over presbyopie.)

Zoals we nu weten, zijn er veel onderdelen van het oog nodig voor een goed werkend gezichtsvermogen. Maar als het niet goed gaat, kunnen we gebruik maken van geavanceerde technologie om gezichtsproblemen te verhelpen.

De volgende keer dat u 's ochtends wakker wordt, denk dan even aan hoe geweldig uw ogen zijn dat ze u een nieuwe dag laten zien.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles