Als u voor het eerst vlekjes of (glasvocht)troebelingen in uw ogen ziet, kan dat best verontrustend zijn.

Hoe weet u nu of u zich daar zorgen om moet maken? Laten we het daar eens over hebben!

Hoewel de meeste troebelingen normaal zijn, kan het soms een teken zijn van een onderliggend probleem dat u met uw oogarts zou moeten bespreken.

Hier volgen een aantal zaken die u moet weten over troebelingen en wat u ermee moet doen.

Wat zijn die troebelingen, en waarom zitten ze in mijn oog?

Troebelingen of vlekjes verschijnen als kleine onregelmatigheden die langzaam door uw blikveld zweven. De vlekjes zien er vaak uit als:

  • Donkere vlekjes;
  • Draden of slierten; of
  • Stukjes spinrag

Vlekjes in het oog zijn geen optisch bedrog. Het zijn stukjes afval dat in uw glasvocht - de geleiachtige vulling van uw oogbal die helpt hem vorm te geven - zweven. Als die vlekjes bewegen, werpen ze soms schaduwen op uw netvlies. Dat ziet u dus.

Wat is de oorzaak van vlekjes?

Meestal zijn leeftijdsgebonden veranderingen in uw glasvocht de oorzaak van troebelingen. Naarmate u ouder wordt, wordt de kwaliteit van het glasvocht slechter. Het wordt wateriger en begint in te vallen en weg te trekken uit de binnenkant van uw oogbal, en begint het deels te klonteren. De schaduwen van die draderige stukjes ziet u dus.

Troebelingen kunnen ook ontstaan als het glasvocht losraakt van uw netvlies. De stimulatie van het netvlies tijdens dit proces veroorzaakt vaak flitsen in het oog. Op het moment dat het glasvocht loskomt van de kop van uw gezichtszenuw, kan er tijdelijk een ringvormige troebeling ontstaan.

Soms komt er dan ook een stukje van uw netvlies mee. Als dat gebeurt, lekt er bloed in uw glasvocht, wat eruitziet als allemaal kleine puntjes. Dan moet u direct naar uw oogarts.

Bloedingen en ontstekingen in het oog, als gevolg van scheurtjes in het netvlies, problemen met de bloedvaten of ander letsel, veroorzaken doorgaans sowieso troebelingen. Troebelingen kunnen ook stukjes eiwit en ander materiaal zijn die in uw oog bij de vorming ervan voor uw geboorte zijn achtergebleven.

Wanneer moet u er een oogarts bij halen?

Troebelingen of vlekjes en flitsen in het oog zijn dringende redenen om naar een oogarts te gaan, vooral als ze ineens opkomen. Ze zijn vaak een teken van het loslaten van het netvlies, en dat kan leiden tot blindheid.

U dient tijdens uw regelmatige controles altijd veranderingen in het gezichtsvermogen of oogproblemen, of het nu om vlekjes gaat of om iets anders, aan te geven aan uw oogarts. Troebelingen zijn soms alleen zichtbaar tijdens oogcontroles, vooral als ze vlak op uw netvlies zitten.

Behandeling van troebelingen

De meeste troebelingen hoeven niet te worden behandeld. Ook al kost ermee omgaan enige tijd en frustratie, toch zijn de meeste mensen in staat om ze mettertijd makkelijker te negeren.

Als troebelingen zo groot zijn en zo talrijk dat ze uw gezichtsvermogen belemmeren, kan uw oogarts een operatie of laserbehandeling voorstellen om ze weg te laten halen.

Laserbehandeling voor troebelingen in het oog

Bij een laserbehandeling richt uw oogarts een laserstraal op het afval in uw glasvocht om het kleiner en minder zichtbaar te maken.

Laserbehandelingen voor troebelingen zijn nog steeds experimenteel en worden nog niet overal toegepast. Sommige mensen zien na een laserbehandeling wel verbetering, maar anderen zien soms maar weinig verschil, en de laserstraal kan het netvlies beschadigen als die niet goed gericht is.

Operatie van troebelingen

Vitrectomie is een ingreep waarbij uw oogarts het glasvocht in uw oog verwijdert via een kleine incisie, en het vervangt door een oplossing om de vorm van uw oog te behouden. U lichaam maakt uit zichzelf weer nieuw glasvocht aan dat deze oplossing geleidelijk aan vervangt. Met vitrectomie neemt niet altijd alle troebelingen weg. Naderhand kunnen zich nog steeds nieuwe troebelingen vormen, vooral als de ingreep zelf bloedingen en scheurtjes in het netvlies heeft veroorzaakt.

Hoewel de meeste troebelingen ongevaarlijk zijn, kan het plotselinge optreden van troebelingen en flitsen een dringende waarschuwing van uw ogen zijn. Bel altijd uw oogarts als u plotselinge veranderingen in uw oog opmerkt. Regelmatige oogcontroles zijn ook belangrijk om uw arts op de hoogte te houden van veranderingen. Zo kan uw arts troebelingen en andere afwijkingen in uw oog sneller helpen opsporen.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles