Om ons de hele dag prettig te voelen knipperen we automatisch met onze ogen. Dat helpt om onze ogen vochtig te houden, zodat ze niet droog voelen. Als u weleens hete, droge wind in uw gezicht geblazen hebt gehad, kent u dat onplezierige gevoel alsof er zand in uw ogen zit.

Bij sommigen onder ons blijven de ogen droog en geïrriteerd voelen. Soms produceren de ogen niet genoeg tranen om onze ogen te bevochtigen, en vloeien die tranen niet goed af. Dit is een aandoening die vaker voorkomt naarmate we ouder worden. Oogartsen noemen het “keratoconjunctivitis sicca”, maar u kent het vast als “droge ogen”.

Symptomen van droge ogen

Keratoconjunctivitis sicca, of simpelweg “KCS”, treft mensen ouder dan 40. Een aantal symptomen zijn:

  • Jeukende ogen
  • Rode, bloeddoorlopen ogen
  • Toegenomen gevoeligheid voor licht

Als u denkt: “Hé, daar had ik vorige week last van”, bedenk dan wat u toen deed. We hebben allemaal weleens rode, droge ogen. Bevond u zich in een warme, winderige omgeving? Of zat u op kantoor waar er constant droge lucht op uw gezicht werd geblazen, of zat u heel lang achter een computer of televisie?

Een constant briesje kan uw ogen uitdrogen, en ingespannen op een scherm kijken kan ervoor zorgen dat we niet zo vaak met onze ogen knipperen als we zouden moeten; als dat gebeurt, krijgen onze ogen niet voldoende vocht.

Als u niet door de Sahara trok (of een lange film daarover op de televisie zat te kijken), en uw ogen vaker droger voelen dan anders, hebt u misschien last van droge ogen.

Behandeling van droge ogen

Hoewel het vaak voorkomt, zijn droge ogen niet iets wat vanzelf overgaat, zoals een verkoudheid. Uw oogarts zal u een behandeling voorschrijven waar u zich aan moet houden tot u er echt nauwelijks last van hebt.

Deze behandelingen zijn onder andere:

  • Oogdruppels. Als uw ogen chronisch droog zijn, kan de hele dag vocht toedienen door middel van kunsttranen helpen. Merk op dat onze tranen meer zijn dan alleen maar water. Ze bevatten ook andere bestanddelen die helpen infectie tegen te gaan en het oog te smeren, zodat het vochtig blijft.
  • Water op uw gezicht plenzen helpt niet. Echt niet.
  • Zalven en andere medicijnen. Als u iets nodig hebt om de tranen te laten rollen, zijn er medicijnen op recept die kunnen helpen. Vraag het uw oogarts.
  • Operatie. Met een operatie tegen droge ogen kunnen de traanbuizen die onze tranen afvoeren, worden afgesloten. Waarom zou u zoiets laten doen? Omdat er dan meer traanvocht rond de ogen blijft hangen, zodat ze vochtig blijven.

Ook al is er geen specifieke methode om droge ogen bij iedereen op te lossen, hebben de methoden die we hebben genoemd, andere wel geholpen. Raadpleeg uw opticien of oogarts of deze behandelingen misschien wel iets voor u zijn.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles