Technologische vooruitgang brengen ongelooflijke nieuwe oplossingen met zich mee... maar ook nieuwe lastige zaken. Hedendaags computerwerk en het internet zorgen ervoor dat we veel meer informatie verwerken en meer spullen dan ooit tevoren hebben.

Al deze productiviteit betekent vaak dat we veel tijd starend naar een scherm doorbrengen: zonder werkcomputers, onze laptops thuis en onze smartphones. En al dat gestaar naar een scherm is niet goed voor ons.

Computerogen

De talloze gezichts- en oogproblemen die voortkomen uit overmatig gebruik van de computer worden beschreven als “computerogen”. Het kijken naar een computerscherm is anders dan afgedrukte pagina's lezen, en zorgt er vaak voor dat onze ogen harder moeten werken.

Spiegelingen en reflecties, weinig contrast en slechte beeldscherpte maken dat tekst lastig te lezen is. De manier waarop we reageren op de computerschermen op onze bureaus en op “digitale” pagina's verschilt van hoe we op papier lezen en schrijven.  Die extra belasting kan oogproblemen veroorzaken of verergeren.

Oogproblemen door computerwerk

De gezichts- en oogproblemen die voortkomen uit of verergeren door het gebruik van computers zijn onder meer:

  • Wazig zicht
  • Droge en geïrriteerde ogen
  • Vermoeide ogen
  • Hoofdpijn

Als u deze symptomen met uw oogarts bespreekt, mag u ervan uitgaan dat hij of zij een uitgebreid onderzoek zal doen naar problemen met scherp stellen, duidelijk zicht, gelijke oogstanden en oogbewegingen.

Behandeling van computerogen

De diverse oog- en gezichtsproblemen die gepaard gaan met computerogen, worden behandeld door de spanningen die zich ophopen door langdurig gebruik van de computer, te verlichten. Maar behandeling en preventie kunnen helpen uw gezichtsvermogen te beschermen en te verbeteren.

Behandeling en preventie van computerogen:

  • Zoek uw plekje. Onze ogen kijken van nature naar voren en naar beneden. Plaats ter aanpassing daarvan uw computerscherm zo dat het midden van uw scherm een paar centimeter onder uw ooghoogte staat en op 50 tot 70 cm van uw ogen.
  • Pas uw verlichting aan. Voorzie uzelf van genoeg licht, maar let op hoe uw computerscherm staat ten opzichte van uw lichtbron, zodat u geen last krijgt van spiegeling.
  • Gebruik niet-spiegelende schermen. Een antireflectiefilter op uw beeldscherm kan spiegeling verminderen als u weinig of geen controle hebt over de lichtbronnen om u heen.
  • Neem regelmatig pauze en knipper regelmatig met uw ogen. Laat uw ogen om overbelasting te voorkomen elke twee uur 15 minuten rusten, en ontspan uw ogen door elke 20 minuten even rond te kijken. Door met uw ogen te knipperen zorgt u ervoor dat uw ogen vochtig blijven en verkleint u de kans op droge ogen.

Vergeet niet dat uw ogen hard voor u werken, dus geef uzelf de rust en steun die u nodig hebt voor productieve, gezonde ogen. Maak bij twijfel een afspraak met uw oogarts.

 

Niets in dit artikel mag worden opgevat als medisch advies noch is dit artikel bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische zorgverlener. Stel specifieke vragen aan uw oogspecialist.

More Articles