Hulp voor nieuwe lenzendragers

Aan de slag met contactlenzen

Lenzen inzetten is gemakkelijk, maar kan in eerste instantie best raar voelen. Maakt u zich geen zorgen: deze website staat boordevol tips en herinneringen over hoe u het meeste plezier hebt van uw lenzen, inclusief hoe u ze voor de eerste keer moet inzetten.

Vergeet niet dat uw oogzorgspecialist er ook nog voor u is om te helpen. Hij is altijd de beste bron van antwoorden op serieuze vragen.

Benieuwd naar de ervaringen van andere gebruikers? Bekijk de verhalen van onze ambassadeurs!

Elke dag ontdekken meer mensen de voordelen van contactlenzen. Bekijk wat contactlenzen voor onze ambassadeurs betekenen via de #1ekeercontactlenzen

Beau de Boer

Ik kijk vaak voetbal met mijn vriend op de bank. Ik merkte dat ik sinds een paar maanden de score niet goed kon zien. Maar goed, zolang het daar bij bleef stelde ik een bezoek aan de opticien uit. Maar toen begon ik ook gezichten van mensen in de verte minder goed te zien. Op dat moment besloot ik om mijn ogen te laten testen en daar kwam uit dat ik inderdaad lenzen of een bril nodig zou hebben.

In het begin zag ik hier een beetje tegenop, maar toen ik opeens door het dragen van lenzen de bladeren van de bomen en mensen van ver weg weer kon herkennen, was ik super blij.

Het was niet easy hoor, lenzen in- en uit doen. Ik vond het zo moeilijk en er is behoorlijk wat geduld voor nodig. Mijn eerste lenzen waren maandlenzen. Het is mij een paar keer overkomen dat het echt niet lukte om deze lenzen uit te doen terwijl ik zo graag wilde gaan slapen. Dat resulteerde uiteindelijk in een rood oog en een hoop frustratie. Ik wreef ook veel in mijn ogen en ben de maandlenzen daardoor meerdere keren kwijt geraakt. Maandlenzen waren daarom niet voor mij weggelegd en om die reden ben ik toen begonnen met het dragen van daglenzen.

Daglenzen bevallen mij heel goed omdat je ze nadat je ze hebt gedragen gewoon kan weggooien. Je hebt dus geen gedoe met lenzendoosjes of vloeistof. Ik draag naast mijn lenzen wel vaak s’avonds mijn bril, dit vind ik heerlijk om tv te kijken of een boek te lezen. Voor mij is de reden dat ik contactlenzen heb genomen vooral omdat ik nu lekker kan sporten zonder dat ik slecht zie of een bril van mijn neus glijdt. Ook vind ik het fijn dat als de zon schijnt ik gewoon mijn verschillende zonnebrillen zonder sterkte kan dragen.

Ines Gomes

Al sinds mijn tienerjaren draag ik een bril. En heel eerlijk, ik voel me daar nog steeds niet prettig bij. Met een bril op voel ik me gewoon niet mezelf. Ik heb jaren geleden ooit lenzen geprobeerd, maar mijn ogen waren te droog waardoor ik veel last had van irritaties. Ik heb toen jaren met slecht zicht rondgelopen, puur omdat ik die bril maar niet op wilde zetten. Nu ben ik sinds een korte tijd overgestapt naar daglenzen en wauw, dit is voor mij echt de oplossing. Ik voel de lenzen de hele dag niet zitten en ik kan eindelijk weer alles zien! Voor mij is dit dus echt DE tip als jij ook last hebt van irritaties van je lenzen. Ik voel me zelfverzekerder omdat ik geen bril op hoef en dat is voor mij onbetaalbaar.

Sophie Ramaekers

Beginnen met lenzen is voor mij de perfecte zet geweest. Ik heb altijd veel last aan mijn ogen van fel licht gehad, vooral in de lente/zomer vanwege de zon. Daarom draag ik vaak zonnebrillen. Ik vind het leuk om daarin af te wisselen, maar een zonnebril op sterkte is erg duur waardoor afwisselen lastig en vooral prijzig wordt. Doordat ik nu lenzen draag is dat probleem van de baan. Een andere zonnebril bij iedere outfit plus alles goed en scherp zien is voor mij echt dé reden dat ik lenzen ben gaan dragen.

In het begin was het erg lastig en duurde het lang voordat ik de lenzen had in gebracht. Reflex is= toch te gaan knipperen met je oog zodra er iets dichtbij komt, wat het moeilijk maakte om de lens in mijn ogen te krijgen. In het begin duurde het een kwartier en inmiddels plop ik ze er zo in. Het is mij gelukt door veel oefenen en een spiegeltje horizontaal onder mijn oog te houden waardoor je perfect ziet wat je doet. Door het naar beneden kijken is het knipper reflex minder heftig bij mij. Daarnaast zorg ik dat ik altijd schone handen heb als ik de lenzen in doe zodat er geen kleine vuiltjes of pluisjes in mijn ogen komen. ; Op mijn ogen wil ik zuinig zijn!

Sarah Rebecca

Toen ik in mijn eindexamenjaar opmerkte dat ik steeds minder goed kon lezen wat er op het digibord stond en mensen van veraf op de fiets niet herkende besloot ik dat het tijd was op mijn ogen eens te laten testen. Daaruit bleek inderdaad dat mijn zicht niet meer was wat het ooit geweest was. Voor mij was meteen duidelijk dat ik wilde starten met contactlenzen; zo zou ik toch zoveel mogelijk mijn eigen 'look' behouden.

Wow, wat was dat doorzetten in het begin! Het leren in- en uit doen van contactlenzen kost even tijd en geduld maar na de nodige oefening kreeg ik het al snel in een fractie van een seconde voor elkaar.

Ik vind het belangrijk mijn ogen voldoende rust te gunnen en daarom wissel ik graag af met dagen waar ik mijn bril draag. Superfijn om zo de keuze te hebben!

Toch blijf ik de meeste dagen contactlenzen dragen en vooral op bepaalde momenten geef ik hier duidelijk de voorkeur aan. Denk aan zonnige zomerse dagen zodat ik met mijn contactlenzen iedere zonnebril kan dragen, niet alleen die ene op sterkte. Tijdens het sporten zodat ik geen last heb van een bril die van mijn neus zakt of op een dag waar het giet van de regen zodat ik niet continu de regendruppels van mijn bril hoef te vegen."

Marieke van Loon

Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie heeft -8 en ziet zonder lenzen het minst van het hele land? Nouja, het minst ze niet helemaal waar zijn. Wat wel waar is is dat ik enorm slechte ogen heb en dat ik hier dagelijks mee te maken heb.

Toen ik als puber op de middelbare school helemaal vooraan in de klas, tegen het bureau van de leraar, ging zitten wist ik dat er iets niet klopte. Welke tiener doet dat in hemelsnaam?!

Na een bezoekje aan de opticiën kreeg ik lenzen en ik weet nog goed hoe enorm ik daarmee heb lopen frotten! Mijn wekker ging een halfuur eerder dan normaal en nog kreeg ik de lenzen niet in mijn ogen.

Gelukkig heb ik toen doorgezet, want ik ben elke dag weer blij als ik ‘smorgens mijn lenzen in doe en ik alles weer goed kan zien. Naar de bioscoop gaan is namelijk een van mijn favoriete dingen om te doen en dat is met goed zicht véél leuker dan wanneer je 2 uur met je ogen zit te knijpen. Hihi!

Ik wist zelfs niet eens dat je normaal gesproken bij een boom de blaadjes van de nerf echt kunt zien of dat je bij een muur de voegen kon zien. Hoe bizar! Ik dacht namelijk dat niemand dat zag, tot het moment dat ik mijn lenzen in had en ineens details kon zien.

Mijn tips voor lensdragers? Vooral doorzetten, geef niet op. Na een tijdje lukt het echt om binnen een paar seconden je lenzen in en uit te doen. Maak ze echt elke avond goed schoon, want op deze manier is je zicht beter en blijft het draagcomfort maximaal.