oktober 12, 2023


Het nieuwe Nederlandse onderzoek; ‘Gedragsinzichten gericht op het verminderen van schermgebruik bij kinderen van 5 t/m 12 jaar’, heeft het Oogfonds gepubliceerd op haar website. 

CooperVision is trots om als voortrekker in myopie management dit onderzoek mede mogelijk te hebben gemaakt in samenwerking met het Oogfonds en Bureau Objectief.

 

Wat houdt myopie/bijziendheid in?
Myopie, ook wel bekend als bijziendheid, is een oogaandoening waarbij je scherp kunt zien op korte afstand, maar objecten op afstand wazig lijken. Dit probleem wordt vaak opgelost door het dragen van een min-bril. Maar is het echt zo onschuldig? Helaas kan myopie op latere leeftijd leiden tot ernstige oogproblemen, zoals glaucoom, myope maculadegeneratie en netvliesloslating. Het is daarom essentieel om aandacht te besteden aan deze aandoening en vroegtijdige preventieve maatregelen te nemen om de gezondheid van onze ogen op lange termijn te waarborgen.

 

Myopie heeft verschillende oorzaken, waarvan erfelijkheid een rol kan spelen. Maar de levensstijl speelt ook een cruciale rol bij de ontwikkeling van deze aandoening. Te langdurig dichtbij kijken, vaak binnen een afstand van 30 centimeter, en onvoldoende tijd buiten doorbrengen zijn de voornaamste boosdoeners. Met de opkomst van mobiele telefoons, laptops en tablets wordt er steeds vaker te lang naar dichtbij geplaatste schermen gestaard, waardoor kinderen minder tijd buiten doorbrengen. Om deze zorgwekkende trend tegen te gaan, benadrukt het Oogfonds de 20-20-2-regel voor iedereen:

20-20-2 Regel
- Na elke 20 minuten dichtbij kijken,
- 20 seconden in de verte kijken,
- Minimaal 2 uur per dag buiten zijn.

Hoeveel weten ouders over myopie en hoe zit het met het gebruik van schermen dichtbij huis bij kinderen?
Met het aantal mensen met myopie dat gestaag blijft stijgen, heeft het Oogfonds onderzoek laten uitvoeren naar het gebruik van schermen op korte afstand in de thuissituatie. Dit onderzoek, uitgevoerd onder 563 kinderen en ouders, heeft gekeken naar de duur van het schermgebruik bij kinderen en de meest voorkomende tijdstippen hiervoor. Ook is onderzocht in hoeverre ouders op de hoogte zijn van de mogelijke gevolgen van myopie en de 20-20-2 regel. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Bureau Objectief en mede mogelijk gemaakt door CooperVision. Klik op de button om de bevindingen in het kort te lezen:
 

Podcast over myopie en beeldschermgebruik: OverZien
Uit onderzoek blijkt dat veel ouders nog niet voldoende op de hoogte zijn van myopie, de bijbehorende risico's en de 20-20-2-regel. Als reactie op deze bevindingen en de toenemende prevalentie van myopie heeft het Oogfonds een informatieve podcast gelanceerd. Deze podcast heeft als doel ouders bewust te maken van myopie, de gevolgen van overmatig gebruik van schermen op korte afstand, en hoe ze myopie kunnen voorkomen.

In de podcast delen deskundigen zoals Prof. dr. Caroline Klaver van het Erasmus MC en RadboudUMC, orthoptist en onderzoeker dr. Jan Roelof Polling van Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis, gedragspsycholoog Fie van Weering, ervaringsdeskundigen en zelfs kinderen hun inzichten. Samen streven we ernaar om de ogen van de toekomst gezond te houden! Wij nodigen je uit om deze podcast te beluisteren en deze informatie te delen, vooral met (groot)ouders, verzorgers, leerkrachten, huisartsen, professionals in de jeugdgezondheidszorg en oogzorgspecialisten. Laten we samen bijdragen aan een gezonde toekomst voor de ogen van onze kinderen.

Tips en adviezen
Bij CooperVision begrijpen we hoe belangrijk het is om gezond schermgebruik te bevorderen en myopie te voorkomen, vooral bij kinderen. Daarom willen we je graag helpen om de 20-20-2-regel in de praktijk te brengen.

Op de speciale tips- en adviespagina van Oogfonds delen zij waardevolle inzichten en praktische richtlijnen voor gezond schermgebruik. 

Samen kunnen we stappen ondernemen om myopie effectief aan te pakken en ervoor te zorgen dat de ogen van de toekomst gezond blijven!